Gå til sidens hovedinnhold

Alvheim angrer ikke

Frps John I. Alvheim trekker ikke tilbake ett ord etter det knallharde oppgjøret med Høyre, og sier det er for mye uærlighet i politikken.

- Jeg kan ikke se at jeg har grunn til å angre på noe, sier Alvheim til TV 2 Nettavisen.

Alvheims påstander om at Høyre-folk mangler hjertevarme, har rystet partileder Erna Solberg. Hun har oppfordret Frp om å beklage de krasse angrepene. Men Frps avtroppende nestformann står inne for hvert ord.

- Det jeg har sagt, det har jeg sagt, og det står jeg inne for, sier Alvheim uten det minste tegn på anger.

Frps partiledelse skal i følge VG ha forsøkt å tone ned Alvheims harde angrep ved å forklare at 75-åringen er sterkt følelsesmessig preget av at han slutter som topp-politiker. Men Alvheim vil ha seg frabedt antydninger om at han ikke er ved sine fulle fem.

- Jeg er fortsatt tilregnelig, sier han.

Uærlighet
Men èn innrømmelse kommer stortingsrepresentanten fra Telemark med overfor TV 2 Nettavisen.

- Det er ting som kunne ha vært annerledes. Der jeg har hatt min svakhet, det er at jeg har vært for lite taktisk. Jeg er vokst opp i et miljø med ærlige mennesker, og ærlighet er et stort underskudd i politikken, sier veteranen.

Han vil ikke utdype dette, og viser til at det nå skal være ro og fred under Frps landsmøte, som startet fredag formiddag.

Verre angrep i ny bok
Men etter det TV 2 Nettavisen erfarer, kommer Alvheim sterkt tilbake med enda hardere angrep mot navngitte topp-politikere i en autorisert biografi som kommer ut til høsten.

Frp er lettet over at boken ikke kommer ut før valget. I motsatt fall risikerte man at boken ødela partiets valgkamp ved at fokuset ble flyttet fra Frps saker til Alvheims oppgjør med norske politikere Det bekrefter flere sentrale Frp-politikere overfor TV 2 Nettavisen.

- Det eneste jeg vil si, er at boken er inndelt i tre bolker. En om røttene og oppveksten i Øygarden utenfor Bergen, en om mitt sivile liv, og ett om mitt politiske liv etter at jeg kom inn på Stortinget i 1989, sier Alvheim.

Gruer seg
Etter fire perioder på Stortinget takker Alvheim for seg til høsten. Han går av som 2. nestleder i Frp på landsmøtet i helgen. Lørdag fyller Alvheim 75 år, og det skal feires behøring på landsmøtefesten samme kveld.

- Det kan bli vanskelig, dette. Jeg er et følelsesmenneske, så det kan bli en mental belastning. Jeg gruer meg litt. De siste 20 årene har Frp opptatt hele mitt liv, så når jeg skal slutte, er det mye følelser som kommer. Men jeg er samtidig glag for at det går mot slutten. Det er tøft å være i politikken, sier veteranen.

Mange seirer
Når Alvheim ser tilbake, er det spesielt fire saker han er stolt over å ha kjempet for.

- For det første har vi fått en bedre eldreomsorg. Det var jeg som tok initiativet til eldremilliarden, minnen han om.

En annen mer personlig sak er kampen for at 13 år gamle Hilde fra Porsgrunn skulle få beholde barnet sitt.

- Barnevernet mente hun var for ung, og ville ta fra henne barnet. Jeg fikk Frps stortingsgruppe til å betale rettssaken for henne, og vi vant! sier Alvheim.

Han har fortsattt kontakt med moren, som ifølge Alvheiim er gift og har det bra.

Det tredje Alvheim trekker fram som viktig i hans politiske liv er kampen for at flere narkomane skulle få metadon, og at rusmisbrukere ikke automatisk skal stemples som sosialklienter.

- Så er det Mehmet-saken, der vi fikk unntak fra Høybråtens bioteknologilov, avslutter Frp-veteranen.

Formelt slutter han som stortingsrepresentant 1.oktober, men han er innstilt på at oppmerksomheten rundt hans person stilner allerede når Stortinget tar sommerferie.

- Da slutter telefonen å ringe. Det blir det en helt annen livssituasjon.

Reklame

Pondus-boka har vært utsolgt i 14 år: Nå er den endelig på lager igjen

Kommentarer til denne saken