Gå til sidens hovedinnhold

Alvorlig blodmangel i Oslo

Operasjoner må utsettes på grunn av lite blod.

(iOslo.no) Blodbanken på Ullevål universitetssykehus i Oslo har så prekær blodmangel at flere operasjoner nå må utsettes, skriver Nrk Østlandssendingen. Avdelingssjef ved Blodbanken Elisabeth Rosvold sier mangelen er alvorlig.

250 enheter
- Vi mangler om lag 250 enheter av blodtype null, og vi har sendt ut brev og utsatt planlagte operasjoner, forteller Rosvold til iOslo.no.

Det betyr at Blodbanken trenger 250 givere, i tillegg til det de kontinuerlig har behov for. Blodtype null er et universalblod, men personer som har blodtype null kan ikke få annen type blod. Mangelen er imidlertid ikke så kritisk at det foreløpig er fare for liv.

- Nei, alle som må ha, får blod. Men vi går ut nå, for å unngå at det blir fare for liv, sier Rosvold.

Det er ikke uvanlig at det blir større mangel på blod rundt høytidene. Årsakene er at Blodbanken har færre åpningsdager, samt at flere personer er bortreist. I tillegg skjer det minst like mye i jula som ellers, ifølge Rosvold.

Ferskvare
Det er heller ikke slik at blodbanken kan samle opp blod til høytidene.

- Holdbarhetstiden på blodposer begrenser seg til 35 dager i kjøleskap, mens blodplater bare holder i syv dager, forteller Rosvold.

Hun forteller at Blodbanken hadde store problemer med blodplater onsdag.

- Det er sånn med ferskvare. Det skal ikke mange dagene til for at vi får mangler på blodplater, men vi jobber med dette hele tiden, sier hun.

Dersom du ønsker å gi blod, kan du ringe Blodbanken på 22 11 89 00.

Les flere nyheter fra iOslo.no.

Reklame

Slik sparte Charlotte 15.000 kroner på billånet