Gå til sidens hovedinnhold

Ambassadøren ber om unnskyldning

Den israelske ambassadøren i Norge har bedt forstanderen i Det mosaiske trossamfund om unnskylding for at hun har kritisert kongehuset og statsministeren.

- Jeg ringte ambassadør Miryam Shomrat ved halv åtte-tiden i morges, og da ba hun om unnskyldning. Etter det jeg forstår har hun også skrevet brev til kongehuset, sier forstander Anne Sender ved Det mosaiske trossamfund til Nettavisen.

Den israelske ambassadøren sa mandag at jøder føler seg alene i Norge, og at hun savner sympati fra de kongelige og fra statsministeren etter angrepet på den jødiske synagogen i Oslo.

- Ikke talskvinne for oss
Sender reagerte sterkt på uttalelsen både fordi hun mener at støtten fra nordmenn har vært overveldende, og fordi hun mener at den israelske ambassadøren i Norge ikke bør gjøre seg til talskvinne for norske jøder.

- Jeg synes det er uklokt som ambassadør å kritisere statsråd og kongen når en er gjest i et land. Ambassadøren sier at hun har forstått det, sier Sender.

- Tror du saken kan ha skadet inntrykket av jøder i Norge?

- Nei, jeg håper ikke det. De som tenker vondt om oss fra før har kanskje fått mer vann på mølla. Men de andre vet at vi ikke har sagt noe slikt.

- Er saken nå ute av verden?

- For oss er den det. Unnskyldingen var viktig, for vi står ikke for Shomrat hun har sagt i det hele tatt. Jeg håper at hun fortsetter å be de som hun har kritisert om unnskyldning.

- Ikke til å misforstå
Statsminister Jens Stoltenberg har avvist kritikken fra Shomrat, og antydet at den israelske ambassadøren neppe har fulgt med på de utspill som er kommet fra Regjeringen.

- Jeg selv og Regjeringen har gitt uttrykk for sterk støtte for det mosaiske trossamfunn etter at det ble utsatt for beskytning. Vi har understreket at sikkerheten rundt synagogen må styrkes, og at det som skjedde var svært alvorlig. Disse uttalelsene, som jeg kom med før helgen, kunne ikke misforstås, sier Stoltenberg til Aftenposten.

Nettavisen venter på å få en kommentar fra den israelske ambassadøren i Norge.

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping