Gå til sidens hovedinnhold

Ambulansepersonell fikk pustevansker

E39 ved Vadheim i Sogn og Fjordane er fortsatt stengt etter at en trailer med farlig last havnet i elva natt til tirsdag. Ambulansepersonell som hentet ut sjåføren måtte til legesjekk etter å ha pustet inn farlig gass.

Vogntoget som havnet i Ytredalselva ved Vadheim i Høyanger kommune natt til tirsdag var lastet med aluminiumslag, et stoff som reagerer med vann og utvikler den farlige knallgassen fosgen. 24 av beboerne langs E39 på stedet ble i en periode evakuert, og det ble etablert en sikkerhetssone på 300 meter fra skadestedet på grunn av eksplosjonsfaren.

Fikk pustevansker
Sjåføren måtte til sykehus med lettere skader etter ulykken. Ambulansepersonellet som hentet ham, måtte ha legetilsyn etter redningsoperasjonen fordi de fikk pustevansker.

- De måtte få oksygentilførsel og ble sendt til legesjekk. Brannmenn og andre som jobbet på skadestedet og kom i kontakt med stoffet, ble sendt gjennom en egen rensestasjon i etterkant, sier operasjonsleder Jon Sandvik til TV 2 Nettavisen.

Venter på kranbil
Han opplyser at E39 fortsatt er stengt, men at en kranbil er ventet til ulykkesstedet klokka 11.00.

Politiet fikk melding om ulykken klokka 00.15. Det ble slått full utslippsalarm da politiet fikk vite at det farlige stoffet hadde rent ut av containeren.

- Vi vekket 24 mennesker som bor i området og frakter dem til en skole i Vadheim. For at vi i det hele tatt skal kunne gjøre noe med vogntoget, vil vi ikke ha folk i nærheten, uttalte operasjonsleder Odd-Arve Solvåg ved Sogn og Fjordane politidistrikt til TV 2 Nettavisen tidlig tirsdag morgen.

Fører til sykehus
Årsaken til utforkjøringen er ikke kjent. Føreren av vogntoget ble fraktet til Førde Sentralsjukehus.

- Mannen pådro seg moderate skader i skuldrene. Han er overført til ortopedisk avdeling og ikke operert, opplyser vakthavende på AMK-sentralen til TV 2 Nettavisen.

Hjelpepersonell fikk problemer
E 39 nord for Vadheim er sperret i begge retninger. På begge sider av ulykkesstedet har politiet satt en sperring på en drøy kilometer.

Aluminiumlag som kommer i kontakt med vann, utvikler giftig gass, og uten friskluftsutstyr er det farlig å bevege seg innenfor sperringene.

To fra innsatspersonellet som evakuerte folk fikk luftveisproblemer og ble fraktet til sykehuset i Førde. Ifølge AMK hadde de vært utsatt for gassen, men symptomene ga seg etter kort tid og de er utskrevet ved 4-tiden.

26 tonn farlig stoff
Vogntoget fraktet 26 tonn aluminiumslag fra Hydro Aluminium på Sunndalsøra.

- Vi har ikke oversikt over hvor mye av dette som er lekket ut i Ytredalselva, sier Solvåg.

Aluminiumslag er miljøskadelig, og Statens Forurensningstilsyn er varslet, opplyser politiet.

Uvisst om eksplosjonsfare
- Vi jobber nå med å sikre stoffet ved å dekke til med presendinger. Det er vanskelig å si hvor stor faren for eksplosjoner er, men det er vindstille i området, sier Solvåg til TV 2 Nettavisen ved 3.30-tiden.

To politipatruljer, brannredningskorps fra Høyanger og Mesta (Statens Vegvesen) og en bergingsbil fra Viking er på stedet.

Reklame

NÅ: 30 % rabatt på alle Kastel-modeller

Kommentarer til denne saken