Gå til sidens hovedinnhold

Amerikanere til månen innen 2018

NASA bekrefter at fire amerikanere vil bli sendt til månen innen 2018.

I 2004 annonserte president George W. Bush at USA ville vende tilbake til månen innen 2020, som første skritt mot en videre utforskning av rommet.

Siden april har NASA arbeidet intenst med en plan for utforsking av månen. Mandag kunne NASA-sjef Michael Griffin presentere USAs nye måneplaner. Innen 2018 skal fire amerikanere sendes til månen for et lite ukesopphold. På sikt er målet at astronauter skal kunne tilbringe opp til et halvt år på månen.

Dette blir de første menneskene på månen siden Apollo 17 i 1972.

Ligner Apollo
Det nye romfergen vil ha en kapsel lik Apollos, men vil være tre ganger så stor og ha plass til å frakte fire astronauter til månen, skriver NASA på sine hjemmesider. Apollo kunne til sammenligning bare frakte to personer til månens overflate.

Selv om det nye fartøyet vil ligne mye på Apollo 17, er de teknologiske forbedringene betydelige.

- Mye ser likt ut, men det er fordi de atmosfæriske inngangenes fysikk ikke har endret seg stort. Vi har nok en gang fått et bevis på hvor mye Apollo-folkene gjorde riktig, sa Griffin under en pressekonferanse.

En uke på månen
Ved hjelp av det nye månelandingsfartøyet kan astronautene være på månen opptil en uke.

Fartøyet vil også ha atskillig større lastekapasitet, og mye av lasten vil bli satt igjen til kommende måneferder. Planen er å etablere en månestasjon som gjør det mulig for astronautene å tilbringer opp til seks måneder på månen.

NASAs ultimate mål er å nå Mars med den samme typen fartøy, men ifølge Griffin er det ikke satt noen timeplan for dette foreløpig.

Koster flesk
Måneprosjektet har en prislapp på 104 milliarder dollar. NASA vil ikke be om ekstra penger til prosjektet, og Griffin understreker at romfartsorganisasjonen vil jobbe med utgangspunkt i eksisterende budsjett for å nå målet.

Han avfeide dermed antydninger om at gjennombyggingen etter orkanen Katrina kan utsette programmet, skriver Associated Press.

- Vi snakker om å dra tilbake til månen i 2018. Mange flere orkaner og andre naturkatastrofer vil ramme USA og resten av verden innen den tid. Romprogrammet er en langtidsinvestering i fremtiden vår. Vi må takle våre kortsiktige problemer uten å ofre våre langsiktige investeringer, sa Griffin under pressekonferansen.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken