Gå til sidens hovedinnhold

Amerikansk børsfest

I kjølvannet av Asia og Europa klatret Wall Street kraftig på gryende optimisme.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Etter de siste tøffe sesjonene på verdens børser med tap på vannvittige 2400 milliarder dollar reiste verdens børser seg igjen tirsdag. Asia startet opp før Norge og Europa fortsatte festen som avsluttet i USA.

NA24 - din næringslivsavis

Den siste tiden nitriste børsdager virker å være over for denne dagen. Wall Street har i det minste tatt en pause fra nedgangen. På Dow Jones klatret hele 29 av 30 komponenter med Alcoa, Altria, American Express, IBM og General Motors Corp i førersete.

Den siste tids styrkning av japanske yen har gitt en del investorer hodebry, men i dag bidro også denne valutaen til festaften. Yenen svekket seg til 116,60 mot dollaren.

Den amerikanske produktiviteten som ikke omfatter landbrukssektoren ble revidert ned til en økning på 1,6 prosent i fjerde kvartal fra opprinnelig vekst på 3 prosent. Ifølge Bloomberg News ventet analytikerne at produktiviteten skulle revideres ned til 1,6 prosent.

Samtidig ble enhetskostnadene per arbeidsinnsats revidert opp til en vekst på 6,6 prosent fra opprinnelige 1,7 prosent i fjerde kvartal. Økonomene hadde ventet en økning til 3 prosent.

De amerikanske industriordrene falt langt mer enn ventet i årets første måned.

Tall fra det amerikanske handelsdepartementet viser at industriordrene i januar falt med 5,6 prosent. Det er det største fallet siden 2000.

Ifølge Bloomberg News var det ventet at industriordrene gikk ned med 4,5 prosent i januar.

Det var hovedsakelig et fall på 60 prosent innen ordrene av nye sivile flymaskiner som ledet an i nedgangen. Det fleste industrisektorene opplevde svakere etterspørsel i årets første måned.

USAs største bank, Citigroup, har lagt inn et bud på japanske Nikko Cordial verdt 10,8 milliarder dollar. Aksjen klatret med 2,7 prosent og var en sterk vinner.

Altria klatret også med 2,7 prosent etter at Deutsche Bank oppgraderte kjøpsanbefalingen fra behold til kjøp.

Etter å ha blitt handlet omtrent uendret snudde oljeprisen opp på Nymex. Årsaken til fremgangen forklares delvis med at det er kaldt vær og delvis med festglade investorer. Da gulvhandelen stengte kostet et fat olje 60,67 dollar som var en oppgang på 60 cents.

Dagens nøkkeltall:
Dow +1,30% til 12.207,59

Nasdaq +1,90% til 2.385,14

S&P 500 +1,55% til 1.395,41

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen