Gå til sidens hovedinnhold

Aner ikke hva de har gjort galt

Etter timer med testing er smørebommen fortsatt et mysterium. Og snart venter herrestafetten.

SOTSJI (Nettavisen): Smøresjef Knut Nystad kommer ikke med gode nyheter til det norske stafettlaget lørdag kveld.

Etter smørebommen på kvinnestafetten har de norske smørerne og lederne vært ute i løypene og testet ski.

Konklusjonen?

De vet fortsatt ikke hva de har gjort galt.

- Uansett om det går bra eller dårlig, så bruker vi tiden etter alle renn til finne ut av hva som var bra, og hva som var dårlig. Nå har vi testet stort sett alt på nytt igjen. Alt fra produkter, til metoder, til ski. Dessverre så har vi ikke funnet ut hva vi har gjort galt. Vi har ikke fått noe svar, sier Nystad til Nettavisen.

- Det er det som er frustrerende, vi jobbet og håpet at vi skulle finne ut hva som gikk galt, men det har vi ikke klart, fortsetter smøresjefen.

Kan ikke garantere gode ski
Nystad kan med andre ord ikke garantere Petter Northug og de andre langrennsgutta gode ski søndag.

- Man føler med utøverne, de har forberedt seg i lang tid for det her. De har store forhåpninger til morgendagen, akkurat som vi hadde store forhåpninger til i dag. Men det er ikke noen garanti at vi kan levere gode ski i morgen. Akkurat som at vi ikke klarte det i dag, sier Nystad.

- Hvilken beskjed gir dere til løperne siden dere ikke har funnet feilen?

- Vi må være ærlige å si det som det er. Vi har gått på det beste vi fant. Og vi har testet på ny, men finner ikke ut hva vi har gjort feil, sier Nystad.

Setter strek over dagen
Nå må Nystad og hans smøreteam stole på tidligere tester og erfaring på søndagens herrestafett.

- Vi er nødt til å stole på det som har gitt oss suksess før. Vi er en nasjon som har hatt veldig mye suksess tidligere. Vi har vært verdens beste smørenasjon, mens i dag er vi blant de dårligste. Vi må bare reise oss. Vi må sette en strek over dagen og starte på nytt i morgen. Vi må ha selvtillit. Gå ut og teste og ikke glemme det vi kan, sier smøresjefen.

- Penger gir ikke garanti
Det er spyttet inn et betydelig millionbeløp for at de norske smørerne skal være best mulig rustet til lekene i Sotsji. Nystad er imidlertid klar på at pengene ikke gir Norge noen garanti.

- Jeg tror ikke at vi hadde blitt bedre av å satse mindre. Da måtte vi ha stolt på hell og lykke. Russland har spyttet inn enda mer penger, men de står her fremdeles uten medaljer. Så det er ingen garanti fordi man har investert tid og ressurser i det. Det er ingen garanti for at man skal lykkes der og da når det er løp. Men det gir oss et sikkerhetsnett. I dag falt vi i et stort hull i det sikkerhetsnettet, forklarer Nystad.

For han er klar på at kvinnestafetten var en skandale.

- Det er en skandale. I dag skal vi vinne, sier Nystad.

Søndag er det altså herrene som skal gå stafett.

Kommentarer til denne saken