Gå til sidens hovedinnhold

Angriper norske bønder

Tre av landets tyngste økonomieksperter til knallhardt angrep på norsk landbruk.

Det er en tung faglig trio som angriper bøndene samtidig som landbruksoppgjøret foregår, og det diskuteres å øke de årlige subsidiene på rundt 20 milliarder kroner til det norske landbruket.

- Oppgaven til bøndenes organisasjoner er å sikre sine medlemmer best mulig rammevilkår. For å skape politisk oppslutning om høye subisider og importbeskyttelse, holdes det liv i en rekke myter om norsk jordbruk, skriver professor Rolf Jens Brunstad ved Norges Handelshøyskole (NHH), forsker Ivar Gaasland ved Samfunns- og næringsforskning AS, og professor Erling Vårdal ved Universitetet i Bergen i en artikkel i dagens Aftenposten.

Mytejakt
De tre økonomiekspertene mener at landbruket fremstiller seg som viktigere enn det er, og at regningen blant annet betales med alt for dyr mat.

Her ser du landbrukes krav:Mer om jordbrukets krav

Derfor har de satt opp ti myter som de forsøker å ta livet av.

Blant annet hevder landbruksorganisasjonene at Norge bare produserer halvparten av maten vår selv. - Feil, ifølge forskerne. Tar vi med fisk og regner det i kroner, så er vi netto eksportør av mat.

Betydelig forurensning
De tre forskerne har ingen sans for argumenter om at Norge må produsere sin egen mat, og mener at det i praksis betyr «sløsing med knappe areal- og energiressurser, siden produksjonen ikke vil skje der de naturgitte forholdene er best».

Forskerne mener vi kan sikre oss mot krig eller andre farer ved å ha høye lagre, og fordi vi kan bytte til fisk og planteføde hvis det kniper i en periode.

Dessuten advarer de mot en jordbruksstøtte som går til antall kilogram produsert mat, og mener slik støtte betyr mer maskiner, lite variert kulturlandskap «og betydelig forurensning».

Tollsatser på 400 prosent
De tre økonomiekspertene slår ihjel landbrukets påstand om at mat er billig, fordi vi bruker mindre av lønnen vår på mat. Årsaken er den generelle velferdsøkningen i Norge, ifølge dem.

- Om norsk mat var billig i forhold til andre land, skulle det ikke være behov for tollsatser på 200-400 prosent, skriver de i kronikken i Aftenposten.

Kjøp mat fra u-land
Hovedpoenget til forskerne er at vi bør bruke milliardstøtten på en annen måte, dersom vi ønsker flere bønder og et vakkert kulturlandskap.

Og at vi bør kjøpe maten billigere på verdensmarkedet hvis vi ønsker rimeligere mat.

- Jordbruket er den viktigste næringen i mange u-land og en næring med et stort uforløst potensial. Det er meningsløst å hevde at befolkningens ve og vel ikke vil påvirkes av lønnsomheten i jordbruket, skriver de tre økonomiekspertene.

Kommentarer til denne saken