Gå til sidens hovedinnhold

Angriper unnasluntrere

Volvo innfører knallharde regler for ansatte som kommer for sent. Hvordan er det på din arbeidsplass?

Ved Volvos fabrikk i Gøteborg slår sjefene hardt ned på ansatte som sluntrer unna, skriver Aftonbladets nettutgave.

Kommer de ansatte for sent på jobben to ganger på under et halvt år, får de en muntlig advarsel, og etter tre forsinkelser vil de få et advarende brev fra sjefen.

Blir det en fjerde forsinkelse, kobles dessuten personalavdelingen inn.

- Det handler om rettferdighet, sier Volvos pressesjef Christer Gustafsson til avisen.

Kan gjøres i Norge
Her i Norge er det ikke noe i veien for å ha lignende regler for forsinkelser, opplyser professor Henning Jakhelln ved institutt for arbeidsrett ved Universitetet i Oslo.

- Vi har ikke spesielle regler i arbeidsmiljøloven for dette. Det vil være opp til den enkelte bedrift å utforme reglene, sier Jakkelen til Nettavisen.

Han vektlegger at slike regler uansett må utarbeides i samråd med bedriftens tillitsvalgte.

- I den biten av saken vil de tillitsvalgte etter lov være med å utforme slike kontrolltiltak. Da kan man gjøre som man gjør i Sverige, sier Jakhelln, som påpeker at det å komme for sent er et brudd en ansatt sine plikter.

- Det å komme for sent på jobb er noe man ikke skal. I utgangspunktet er det feil, man har ikke oppfylt sine plikter, sier professoren.

- Mister ikke jobben
I utgangspunktet kan du få trekk i lønna for den tiden du er forsinket, selv om det skyldes noe du selv ikke er skyld i.

- Jeg vil understreke at det er arbeidstaker som bærer risikoen for at man komme til jobben i tide. Så hvis du kommer 15 minutter for sent på grunn av en trikkestans, så må du kunne regne med en trekk i lønna for 15 minutter, sier Jakhelln, og legger til at det er veldig sjeldent dette praktiseres så beinhardt.

Han tror det skal litt til før noen får en advarsel for å ha kommet for sent en gang, dersom de har en god grunn for det. Professoren påpeker dessuten at det neppe er grunnlag for å sparke noen som følge av forsinkelser.

- Alt dette innebærer ikke uten videre at man får sparken. Man har rutiner for at man strammer opp folk, det er greit etter å ha diskutert saken med de tillitsvalgte og de ansatte. Men jeg vil understreker at selv om du får fire eller fem advarsler, og de er forklarlige, er det ikke uten videre sagt at du blir sagt opp, sier Jakhelln.

Kan diskutere fleksitid

Professoren mener det vil være naturlig at arbeidsgiver tar seg en prat med sin ansatt dersom forsinkelser blir et gjentatt problem.

- Vi har en bestemmelse i den nye arbeidsmiljøloven som sier at arbeidtaker har rett til en fleksibel arbeidstid, dersom det kan gjennomføres uten vesentlige konsekvenser. I en slik setting vil det være naturlig å diskutere dette med en arbeidstaker, sier Jakhelln til Nettavisen.

Ansatte reagerer
I Sverige reagerer hovedombudsmannen ved Volvo-fabrikken på de nye, strenge reglene.

- De vil få orden på at folk kommer på jobben, og det er vel og bra, men man kan ikke gjøre det på denne måten, sier Rolf Johansson til Aftonbladet.

Han mener reglene bryter med bedriftens kollektivavtale.

Onsdag møtes de ansattes representant og ledelsen for å diskutere saken.

Hva synes du om de nye reglene hos Volvo? Hvilke regler gjelder på din arbeidsplass? Skriv inn under!

Reklame

Her får du tak i den nye Pondus-boka

Kommentarer til denne saken