Gå til sidens hovedinnhold

Angripes for legning og stunt i undertøyet

(Drammens Tidende) «I Buskerud har KrF, merkelig nok, plassert en lesbisk kvinne, Hanne Marie Pedersen-Eriksen på 3. plass. Hun uttalte siste helgen før valget at «alle partier på Stortinget nå er for selvbestemt abort». Hva hun mente med det, vet jeg ikke. Men en slik kandidats liste får ikke min stemme.»

Det skrev Anita Apelthun Sæle i en kommentar på nettstedet til avisen Norge IDAG tre dager før stortingsvalget. Sæle satt på Stortinget for KrF i fra 1993 til 2005. Hun var en kontroversiell politiker, som markerte seg med et restriktivt syn på både abort, alkohol, partnerskapsloven og felles ekteskapslov.

Fortsatt medlem i KrF
Sæle representerte Hordaland på Stortinget, men har nå flyttet til Buskerud. At KrFs tredjekandidat i hennes nye hjemfylke, Hanne Marie Pedersen-Eriksen fra Lier, er åpent lesbisk, har falt KrF-veteranen tungt for brystet.

- Den listen kan jeg ikke stemme på. Men Rebecca Skretteberg, som er førstekandidat på De Kristnes liste, hun er veldig bra, sier Sæle til avisen Dagen.

Drammens Tidende har ikke klart å få kontakt med Sæle i dag, men hun bekrefter overfor Dagen at hun fortsatt er medlem i Kristelig Folkeparti.

I tillegg til Pedersen-Eriksens seksuelle legning, tar Sæle avstand fra hennes abortsyn. I en skoledebatt på Gol, skal tredjekandidaten ifølge Sæle ha sagt at «alle partier på Stortinget nå er for selvbestemt abort».

- Vikarierende argument fordi jeg er lesbisk
- Hva hun mente med det, vet jeg ikke. I tillegg erklærte kandidaten seg som lesbisk. Hva har det i en skoledebatt å gjøre? spør Sæle i Dagen.

Pedersen-Eriksen avviser at hun har sagt det Sæle hevder:

- Hun har kommentert mitt abortsyn på bakgrunn av noe hun har hørt. Hun var ikke til stede på den debatten, og jeg har ikke sagt det Norge IDAG siterer meg på, sier Pedersen-Eriksen til Drammens Tidende.

- Det kan virke som om Anita Apelthun Sæle bruker dette som et vikarierende argument siden jeg er lesbisk. Det blir for teit til at jeg klarer å ta det seriøst.

Frykter å ha mistet stemmer
Pedersen-Eriksen har vært KrFs valgkampleder i Buskerud. Hun synes Sæles oppfordring om ikke å stemme på partiet er frustrerende:

- Kanskje har vi mistet noen stemmer på grunn av dette. Jeg synes det er spesielt å være medlem i et parti og oppfordre folk til å stemme på et annet, sier Pedersen-Eriksen.

- I løpet av valgkampen har jeg blitt angrepet fra begge sider. Noen mener KrF slemme mot homofile, mens konservative kristne synes vi er for snille mot homofile. Vi har en klar politikk om at barnas beste skal ligge til grunn ved at de blant annet skal ha rett til å kjenne til sitt biologiske opphav.

I undertøyet på Karl Johan
Sæle har også merket seg Pedersen-Eriksens deltagelse i en politisk markering mot kroppspress mot ungdom. Da gikk hun sammen med andre KrFUere i bare undertøyet på en provisorisk catwalk på Karl Johans gate i Oslo.

- Det var noe mer uskyldig, men smakløst, mener Sæle.

Pedersen-Eriksen bare ler:

- Det måtte jo komme. Vi har bare fått gode tilbakemeldinger, også fra de kristenkonservative miljøene. Og vi fikk satt fokus på et viktig tema: Kroppspress og ungdom i dag, sier hun.

Vil være KrFU-Hanne, ikke Homo-Hanne
Hanne-Marie Pedersen-Eriksen har også tidligere møtt motstand som åpen homofil i KrF. I 2011 fikk hun ikke være en del av Buskerud KrFs delegasjon til landsmøtet, til tross for at hun var leder i fylkeslagets ungdomsparti. Det ordnet seg likevel da Pedersen-Eriksen fikk være med i delegasjonen til KrFU sentralt.

- Det er trist at folk husker meg som Homo-Hanne og ikke KrFU-Hanne. Det er det jeg vil bli kjent som, sa Pedersen-Eriksen da.

Les flere saker fra Drammens Tidende.

Reklame

Sjekk ut Nettavisens eksklusive grillpakker: Den amerikanske grillpakken og den moderne grillpakken

Kommentarer til denne saken