Gå til sidens hovedinnhold

Anker dom etter drap

ARENDAL (TV 2 Nettavisen): Per Arne Steen, som skjøt og drepte biltyven Ronny Halvorsen i Froland, anker dommen etter at han fredag ble dømt til to års fengsel for uaktsomt drap.

Steen må betale 187.000 kroner i forsørgertap for offerets fem år gamle datter. Han må også dekke 18.000 kroner til offerets gravferd, og det tilkommer 100.000 kroner i oppreisning til datteren og like mye til moren hans.

- Dommen ble anket på stedet. Vi mener det foreligger nødverge i denne saken, i tillegg til at Steens psyke i gjerningsøyeblikket ikke er tilstrekkelig belyst. Derfor vil vi anke dommen, sier Steens forsvarer, sier Steens forsvarer Sigurd J. Klomsæt til Fædrelandsvennen.

Grovt uaktsomt
- En grovt uaktsom handling. Han hadde tid til å tenke. Med sin erfaring som skytter burde han forstått at skuddene han skjøt kunne treffe Halvorsen, heter det i dommen fra Aust-Agder tingrett.

- Han handlet kanskje i legitimitet med faren som forbilde, som først hadde gått ut med hagle, heter det videre.

Det hadde snødd 8-10 centimeter. Det var rundt 0 grader, da familiefaren Asbjørn Steen oppdaget at noen var i ferd med å stjele bilen. Han gikk ut i tresko, i underbuksen og skjorte, og skjøt ett skudd i lufta med en dobbeltløpet hagle. Det andre skuddet gikk av da han snublet, og løpet ble sprengt.

Da kom sønnen ut, med Winchester-rifle. Moren hadde bedt ham om ikke å ta med våpenet.

«Det går greit», svarte sønnen, som hadde vært på byen kvelden før. Denne natten var han hjemme hos foreldrene på julebesøk, og hadde kjæresten med.

Ronny Halvorsen hadde kjørt inn i Steens flotte BMW på gårdsplassen, og deretter inn i en båt på jorde. Det var mørkt, klokken var rundt 07.30 den 21. desember 2003.

Sønnen så faren hoppe unna biltyven. Denne var ca 140 meter unna, og 70 meter unna faren. Det ville ta ca 10 sekunder hvis biltyven - mot rettens formodning - skulle snu og kjøre mot faren, før han nådde fram. Det skjedde ikke, likevel fyrte domfelte av to skudd i rask rekkefølge, så ett til. Alle skuddene traff bilen, det siste gikk gjennom Ronny Halvorsen.

Retten kritiserer at Steen for å bruke ekspanderende ammunisjon, som er forbudt i krig.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler

Kommentarer til denne saken