Gå til sidens hovedinnhold

Anmeldt tre ganger for kvelertak

Nå har den tredje anmeldelsen mot politimannen som tok kvelertak på Eugene Obiora dukket opp.

Det er kjent at politimannen som tok kvelertak på Eugene Obiora har to tidligere anmeldelser om kvelertak. Men i den nye rapporten fra Spesialenheten til Riksadvokaten fremkommer det et tredje og en hittils ukjent anmeldelse om kvelertak. Alle tre ble henlagt.

Det har gått mer enn ett år siden afrikaneren Eugene Obiora døde under en pågripelse i Trondheim. Spesialenheten for politisaker henla først saken, men Riksadvokaten beordret ny etterforskning.

TV2 Nyhetene er kjent med innholdet i den nye granskingen fra Spesialenheten. Der fremgår det helt nye opplysninger om en av politimennene. Spesialenheten sjekket nemlig ikke tidligere anmeldelser på tjenestemennene i sin første rapport.

- Den saken som har vært etterforsket her sentralt er det ikke innhentet opplysninger om tidligere henlagte saker, medgir Jan Egil Presthus ved Spesialenheten for politisaker overfor TV 2 Nyhetene.

Anmeldt også i 1998
Tidligere er det kjent at politimannen som tok kvelertak på Obiora ble anmeldt for rasistisk vold av vaskehjelpen Baidoo i 1999. I mai kunne TV2 avsløre at også en jugoslav har anmeldt politimannen for kvelertak.

Men i den nye rapporten fra Spesialenheten dukker det opp enda en sak mot samme politimann. 17 juni 1998 ble han anmeldt for å ha tatt kvelertak på en mann i Trondheim. I likhet med de andre sakene ble også denne henlagt - som intet straffbart forhold anses bevist.

Innstilling om to uker
Men selv med den hittils ukjent anmeldelse om kvelertak, mener Spesialenheten i sin nye rapport på 13 sider at politimennene ikke kan kritiseres for pågripelsen av Obiora.

Advokat Abid Q.Raja har i sitt tilsvar til Riksadvokaten fastholdt kravet om at Obiora-saken må behandles av en domstol. Riksadvokaten sier til TV2 at det kan gå minst to uker før det kommer en endelig innstilling i Obiora-saken.

Kommentarer til denne saken