Gå til sidens hovedinnhold

Annan refser USA

FNs generalsekretær Kofi Annan synes svært lite om metodene USA bruker for å slå ned opprøret i Falluja og er uvanlig klar i sin kritikk. Angrepene mot byen forsetter i natt.

- En okkuperende makts voldelige militæraksjoner mot innbyggerne i et okkupert land vil bare gjøre vondt verre, sa en uvanlig klar Annan onsdag, ifølge AFP.

Tidligere onsdag sa USAs president George W. Bush at USA kommer til å ta i bruk de metodene som er nødvendige for å slå ned opprøret i byen.

Kofi Annan mener USAs angrep både fra luften og fra bakken bare bidrar til å gjøre situasjonen verre. I stedet ber han partene vende tilbake til forhandlingsbordet.

- Det er definitivt på tide at de som foretrekker måtehold og dialog, blir hørt, sa Annan onsdag, ifølge AFP.

Slipper nye bomber
Amerikanske militærtalsmenn sier luftangrepene mot byen er nødvendige for å beskytte de amerikanske styrkene.

USA gjenopptok bombingen onsdag kveld, og TV-bilder tyder på at et ammunisjonslager kan være truffet, men dette er ikke bekreftet.

- En rekke forsvarsstrategier er iverksatt, er alt general Mark Kimmit vil si.

Hundrevis drept
Ifølge det irakiske helsedepartementet har 280 mennesker blitt drept i Falluja siden 5. april. Andre tapstall er betydelig høyere. Flere amerikanske soldater har mistet livet i Irak i april enn de 109 som døde fram til 1. mai i fjor, da Bush erklærte krigen for vunnet.

I dag kunne Iraks tidligere diktator Saddam Hussein for øvrig feire sin 67. bursdag i fangenskap. I går fikk han for andre gang besøk fra representanter for den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC).

Reklame

Dette påskeegget er nesten for godt til å være sant