Gå til sidens hovedinnhold

Anne Holt til Treholt: - Du svek Norge

Klar tale fra forfatter og tidligere justisminister Anne Holt da «Skavlan» ble spilt inn torsdag.

Sammen med Arne Treholt gjestet Anne Holt «Skavlan» da fredagens talkshow ble spilt inn i Stockholm torsdag.

De fleste store nyhetsmediene var til stede i studio for å få med seg innspillingen. Og størst spenning knyttet det seg til hva som ville komme fram i praten med Treholt.

Det var en kritisk Fredrik Skavland som intervjuet Treholt. Treholt selv gjentok flere ganger under opptaket til TV-showet at han aldri har tilstått at han var spion, og Skavlan stilte spørsmål om hvorfor Treholt i hele tatt hadde kontakt med KGB under den kalde krigen.

- Du svek Norge
Etter at Arne Treholt hadde fortalt sin versjon av spiondommen mot ham, sa Holt tydelig ifra om at hun mener at dommen mot Treholt var riktig.

- Jeg er ikke i det minste tvil om at den er det. Du svek Norge. Men om påstandene om bevisfabrikkering er riktige, så har Norge også sveket deg, sa Holt ifølge VG Nett.

Spår Treholt frifunnet
Anne Holt sier hun er sikker på at opplysningene som har kommet fram de siste dagene kan føre til at dommen mot Treholt blir opphevet.

- Min spådom er at innen 2011 er Arne Treholt en frifunnet mann, sier Holt som mener det kan ha blitt begått så store feil i etterforskningen mot Treholt at han må bli frifunnet.

- Det er en liten pris å betale for den uretten som kan ha blitt begått i en rettsstat som Norge. Dersom påstandene som har kommet fram er riktige, er det en katastrofe for Norge, sa Holt ifølge VG Nett.

- Kjemper for å bli renvasket
- Jeg synes denne forestillingen var bra for mitt vedkommende, og jeg har kommet hederlig ut fra det, sier Treholt til NRK etter sending.

- I hvilken grad føler du du har støtte i det norske folk? spør NRKs reporter.

- Jeg synes det er et vanskelig spørsmål. Jeg føler jo at jeg de siste dagene har fått støtte og sympati. Det er både fra gamle og nye venner. Men jeg deltar ikke her i en populæritetskonkurranse. Jeg kjemper for å bli renvasket fra et spionstempel. Og jeg tror at det som har skjedd de siste dagene innebærer at jeg har kommet et stykke på vei i den retningen, sier Treholt.

Kommentarer til denne saken