Gå til sidens hovedinnhold

Anni er dømt for barnesvindel

Dømt til 45 dagers betinget fengsel for å ha svindlet NAV med fire falske barn - som tilhørte datteren (33).

(iOslo.no) I 2001 og 2002 svindlet Anni til seg 128.552 kroner ved å få fødselsengangsstønad for fire av hennes datters barn. Dette har hun innrømmet i retten.

Nå er hun dømt til 45 dagers betinget fengsel av Oslo tingrett og ble ikke pålagt å betale saksomkostninger. Det gikk fem og seks år før Anni ble tiltalt for det hun gjorde.

«At saken er blitt så gammel, kan ikke belastes tiltalte,» står det i dommen fra tingretten. Opprinnelig er det ubetinget fengsel for denne typen grovt bedrageri, men helsetilstanden til Anni og en rekke andre omstendigheter gjorde at retten fant det passende å gi betinget fengsel.

- Dette er veldig stressende, sa Anni til iOslo.no da saken pågikk.

- Jeg hadde ikke barna
For at både mor og datter skulle få fødselsengangsstønad, måtte samme datter møte til kontroll to ganger. Den ene gangen brukte hun morens navn, den andre sitt eget. Datteren, som er tiltalt i en separat sak, fikk tvillinger i 2001 og 2002.

- Ja, jeg sa jeg var gravid, men jeg hadde jo ikke disse barna, sa Anni i retten.

- Det skjedde påfallende mange tvillingfødsel i denne familien, sa aktor Knut Horn i sitt åpningsforedrag, for å forklare hvordan det offentlige ble mistenksom på familien.

Hvis Anni og datterens historien hadde stemt, hadde altså mor og datter produsert fire tvillingpar på to år. Dét hadde vært sensasjonelt.

Ingen id-plikt
Aktor stusset også veldig på hvordan det var mulig at det ikke ble avkrevd noen form for legitimasjon da datteren kom til kontroll og fikk godkjent graviditet med sin mors identitet.

- Det er jo en viss aldersforskjell mellom mor og datter? spurte dommeren forundret.

- Ja, jeg har selv lurt på hvordan dette var mulig, svarte aktor Holm.

Datteren beholdt sine to tvillingpar og ga dem navn, mens moren hadde gitt «sine» tvillinger navn inspirert av norske kongelige.

Ville ha mer - ble avslørt
Avsløringen av hele bedrageriet begynte da Trygdeetaten ikke godkjente en søknad om å få barna folkeregistrert. Da ønsket nemlig Anni å få ytterligere ytelser for barna som var datterens.

- Jeg vet ikke hva datteren min tenkte om det. Hun visste noe, forteller Anni.

Opplæring
I retten forklarte hun at det var et annet medlem av romfamilien som hadde «lært opp» de andre kvinnene i denne type svindel med barn.

- Vi snakket om det, hun hadde også falske barn og var den første til å gjøre det. Hun har lært alle sigøynerne å gjøre sånne ting, fortalte hun.

Les flere nyheter på iOslo.no

Reklame

NÅ: Enormt salg på alt du trenger til løping