Gå til sidens hovedinnhold

Ansetter hunder i gassbransjen

Selskapet Gassco har brukt 6,5 millioner kroner på å trene opp firbente.

Spesialtrente hunder som Holly og Fly er attraktive for store olje- og gassanlegg fordi de effektivt kan oppdage rust.

– Dette har aldri vært gjort før. Derfor har jeg holdt tett om arbeidet, selv i egen organisasjon. Jeg fortalte det først på julebordet i fjor. Da var det mange kolleger som bare måpte, sier daglig leder Rune Fjellanger i Fjellanger Hundeskole AS til BA.

I samarbeid med Statoil og Gassco, har hundeskolen utviklet sniffemetoder for hunder som er gull verdt i olje- og gassindustrien.

De spesialtrente hundene kan med stor presisjon lukte rust eller andre former for korrosjon på olje- og gassrør.

Snuter til å stole på
Hundene skal vel å merke ikke løpe rundt på anleggene. De vil lukte på luftprøver som er tatt av isolasjonsmaterialet i rør og tanker, før de blir sendt til laboratoriet på Os. Der blir prøvene klassifisert av hundene ved hjelp av en slags karuselløvelse.

– Hunden analyserer tolv luftprøver om gangen ved at de markerer på prøvene med rust. Vi kan lett analysere 100–150 prøver på en formiddag. Det er det å samle inn prøvene som er kostnadskrevende, sier Fjellanger.

Gassco regner hundenes snuter som mer pålitelige og effektive enn andre metoder i vedlikeholdsarbeidet på gigantiske prosessanlegg og mottaksterminaler. I prosjektperioden er det tatt prøver fra prosessanleggene Kårstø og Kollsnes, samt Sture oljeterminal og Mongstad raffineri.

Idé fra minerydding
Fjellanger fikk ideen om bruk av hunder i kampen mot rustskader i industrien etter arbeid med hunder i minerydding på Balkan.

Da han i samtale med en Statoil-ansatt med ansvar for vedlikehold ble oppmuntret til å arbeide videre med ideen, var han ikke vond å be. Gassco opplyser at selskapet har investert 6,5 millioner i prosjektet siden det startet opp for fullt i 2010.

Det er en høyst beskjeden sum for operatøren som bruker hundrevis av millioner hvert år for å forhindre rustskader på anleggene sine.

Dagens måte å identifisere korrosjon er en svært tidkrevende og kostbar aktivitet. Dessuten involverer det fysisk fjerning av isolasjonen, et arbeid som kan være bortkastet hvis det viser seg å være rustfritt og uten behov for behandling.

– Mye av isolasjonen som fjernes er unødvendig, sier Fjellanger.

I forrige uke presenterte Fjellanger forskningsprosjektet for næringslivet i Bergen under Bedriftsiaden 2013 i regi av Bergen Næringsråd.

– Folk klødde seg litt i hodet, sier han om de som fikk høre om det banebrytende prosjektet.

Les flere saker fra Bergensavisen.

Reklame

Best i test: Maskinene som gjør frityrmaten sunn

Kommentarer til denne saken