Gå til sidens hovedinnhold

Anundsen: – Kjent med radikalisering i fengslene

Det finnes ingen enkel måte å forhindre radikalisering av innsatte på, mener justisminister Anders Anundsen (Frp).

I Danmark spekuleres det på om Omar Abdel Hamid El-Hussein (22), som skal ha stått bak angrepene i København i helgen, ble radikalisert da han sonet en voldsdom i fengsel. Han slapp ut for to uker siden.

– Vi er kjent med at fengslene kan være rekrutteringsarenaer. Derfor var et av tiltakene vi lanserte i fjor å styrke den religiøse kompetansen i fengslene for å forebygge og avbryte radikaliseringsprosesser. Men dette er ikke noen «quick fix», sier Anundsen til NTB.

Les også: Erna vil styrke arbeidet mot antisemittisme

Fremmedkrigere
EUs terrorkoordinator Gilles de Kerchove er blant dem som har pekt på fengslene som rekrutteringsarena for ekstreme islamister. Han mener Syria-krigere som ikke er mistenkt for å ha «blod på hendene», bør holdes ute, ifølge Ritzau.

I Norge har regjeringen ute på høring et forslag om å straffeforfølge hjemvendte fremmedkrigere.

– Jeg tror det er viktig at vi vurderer forholdene opp mot hverandre. Vi ser at det ikke bare er ideologiske årsaker til at man lar seg radikalisere. Det er flere som reiser som har tung kriminell bakgrunn, som først og fremst reiser fordi de der kan utøve vold, sier Anundsen.

– Formålet med å gjøre dette straffbart, er at personer som reiser til sånne områder ofte begår alvorlig kriminalitet og kanskje drap. Dette kan være vanskelig å bevise. Straffeforfølgelse er noe regjeringen må vurdere på bakgrunn av høringsinnspillene som kommer, legger han til.

– Trenger strategi
Frank Orban, førsteamanuensis ved Høgskolen i Østfold og tidligere forsker ved Kriminalomsorgens utdanningssenter, mener radikalisering er et mindre problem i norske fengsler enn i Danmark.

– Det handler om to ting. For det første har vi ikke den fangesammensetningen og gjengproblematikken som i Danmark. Dessuten har vi mindre og mer oversiktlige fengsler, sier Orban til NTB.

Han mener likevel EUs terrorkoordinator har et poeng når han advarer mot å fengsle Syria-krigere.

– Tidligere sa man at fengslene var skoler for kriminalitet. Vi ønsker ikke at de skal bli det samme for radikalisering, sier han.

– På forhånd må man ha en strategi for om de skal ha kontakt med andre innsatte, hvem man setter dem sammen med og hvordan man skal unngå at de blir ytterligere radikalisert. Det krever en individuell tilnærming, mener Orban. (©NTB)