STORTINGET (Nettavisen): Det sier Parlamentarisk leder i Arbeiderpartiet, Hill-Marta Solberg, etter telefonstormen rundt stortingsrepresentant Saera Khan.

LES OGSÅ: Khan-saken endrer mobilregler

Torsdag sendte Solberg ut følgende pressemelding i Khan-saken:

«Vedrørende stortingsrepresentant Saera Khan

- Jeg viser til at Saera Khan i går kveld bekreftet at hun tidligere ikke har lagt fram fullstendige opplysninger om sine mobilregninger. Khan har ringt spesialnumre fra sin mobiltelefon og store deler av disse telefonene har vært til såkalt «klarsynte». Gruppeledelsen var inntil i går kveld ikke kjent med disse opplysningene, sier Hill-Marta Solberg.

- Saera Khan er på grunn av dette kommet i en meget vanskelig situasjon, og hun er nå sykemeldt fra Stortinget inn til videre. Jeg er lei meg på Saeras vegne og synes det er meget trist det som er skjedd, sier Solberg.

- Saera Khan er en ung politiker som har gjort en feil, og hun beklaget dette på det sterkeste i går. Saera Khan har imidlertid betalt tilbake til Stortinget alle utgiftene som knytter seg til spesialnumre, sier Solberg.

- Vår oppgave nå er å ta vare på Saera i en meget vanskelig situasjon for henne, og hun trenger nå ro, avslutter Solberg.»

- Hun har holdt tilbake sannheten
En time etter at pressemeldingen gikk ut, møtte Hill-Marta Solberg pressen på Stortinget.

- Hun har holdt tilbake sannheten, det er det verste. Vi har hele tiden oppfordret henne til å fortelle sannheten. Dessverre fikk vi ikke den før i går kveld, sier Hill Marta Solberg.

Solberg presiserte også at tillitten til Khan er svekket.

- Jeg er skuffet i dag over at dette har tatt så lang tid - og trist på Khans vegne. Hun har det veldig vanskelig nå, sier Solberg.

AP har tidligere gått ut og gitt sin støtte til Khan.

- Ingen i Arbeiderpartiet forøvrig har løyet i saken. Dette er hennes grove feilvurdering, men hun har gjort opp for seg økonomisk og beklaget, sier Solberg.

Hun fortalte også at de ikke kommer til å offentliggjøre regningene.

Solberg ble også spurt om Khans hyppige bruk av klarsynte kan ha fått innflytelse på Stortinget.

- Nei, jeg er sikker på at spådamer ikke har influert på Aps politikk, sier Hill-Marta Solberg.

Hun sier hun ikke kjenner til hvorfor Khan har kontaktet spådamer.

- Jeg beklager
ifølge VG ringte Khan i løpet av ni måneder i fjor 793 ganger til numre kategorisert som «Spesialnr El-satelitt destinasjon». Total samtaletid for perioden var 133 timer, og kvartalsregningen lød på 48.000 kroner.

Natt til torsdag sendte Khan ut en pressemelding om de skyhøye telefonregningene sine:

«Vedrørende mine telefonregninger vil jeg gi følgende redegjørelse:

Mine telefonregninger har vært meget høye. Jeg har imidlertid i ettertid dekket mine telefonutgifter selv og tilbakebetalt beløp som overstiger gjennomsnittlige telefonutgifter på Stortinget. Det har ikke tidligere kommet fram at store deler av utgiftene har vært knyttet til samtaler med alternative veiledere; såkalte klarsynte. Det beklager jeg på det sterkeste.

Det medfører riktighet at jeg også har hatt private samtaler med utlandet.»

- Storm i et vannglass
Khan har nå gjort seg utilgjengelig for pressen, men da Nettavisen intervjuet henne i helgen, sa hun følgende om telefonsaken:

- Denne saken har fått en oppmerksomhet som er helt unødvendig. Dette er en storm i et vannglass for en spåkonetelefon som jeg kun har tatt en gang. Jeg kommer ikke til å ringe spåkonen igjen og jeg skal betale disse regningene selv.

Samtalen hun da viste til var i NRK-programmet «Den store klassefesten» sammen med stortingskollega Inga Marte Thorkildsen (SV).

- Det var den gamle klassen min som ville at jeg skulle ta denne samtalen for å finne ut om vi kom til å vinne konkurransen, sa Khan til Nettavisen.

- Men du har selv uttalt at du har foretatt flere samtaler til denne spåkonen?

- Ja, men jeg kjenner henne også personlig, og har da ringt henne på hennes fasttelefon, som ikke er et overtaksert nummer, forklarte Khan overfor Nettavisen.

- På hemmelig operasjoner
Saera Khan fortalte også at samtalene som hadde gjort hennes regninger så høye, var at kjæresten hennes er i utlandet.

- Kjæresten min er ofte på krevende og hemmelige operasjoner i utlandet over lengre perioder. Da er det vanskelig å ha et forhold om vi ikke skulle hatt jevnlig kontakt med hverandre. De stedene som han er på, gjør at jeg må ringe via satellittelefoner.

- Samtalene koster opp mot 80 kroner i minuttet og våre samtaler varer i alt fra 10 minutter til en time, og jeg ringer ham fra rundt en gang i uken til bare hver 14. dag, sa Khan.

Hun opplyste også at årsaken til at hennes mobilregninger var spesielt høye i 2007 var fordi kjæresten hennes da var borte nærmest hele året.

Les hele intervjuet her

- Spesialsoldat i utlandet

Dagbladet har sitert Khan på at hun skal ha brukt Forsvarets satelittelefoner, en opplysning som utløste gransking innen militæret.

Dette fordi bare et fåtall skal ha tilgang til nummeret på disse satelittelefonene.

Ifølge Forsvarets informasjon har ikke Saera Khan hatt tilgang på noen av disse spesialnumrene, og i en presisering onsdag kveld sa Khan deretter til Nettavisen at kjæresten «jobber i den internasjonale Isaf-styrken for Natos internasjonale operasjoner og ikke den norske styrken».

I et intervju med Dagbladet opplyser en talskvinne for det britiske forsvarsdepartementet at det ifølge deres telefonreglement er ulovlig å bruke personlig satelittelefon når spesialstyrkene er ute på oppdrag.

- Vet ikke om hun har kjæreste
Hill-Marta Solberg ble torsdag spurt direkte om hun kjenner til Khans kjæreste.

- Jeg vet ikke om hun har en kjæreste i utlandet eller ikke. Det er uansett en privatsak, sier Solberg.