Gå til sidens hovedinnhold

Ap innfører kjønnskvotering

Ap vil innføre verdens tøffeste regler for kjønnskvotering. De ønsker 50 prosent kvinnerepresentasjon i alt fra lokallag til regjering.

Etter Gro Harlem Brundtlands kvinneregjering i 1986 har politiske partier, og andre deler av samfunnet, fulgt opp målet om 40 prosent kvinner. Nå vil Ap gå enda lenger.

Forslaget har flertall i Aps sentralstyre, og fikk bred støtte på partiets landsstyremøte forrige uke. Det vil etter alt å dømme få gjennomslag på Aps landsmøte i mai, skriver Dagsavisen.

Men parallelt med skjerpet kvotering, foreslås Aps kvinnebevegelse nedlagt i sin nåværende form, og erstattes av et løsere kvinnenettverk.

Flere Ap-kvinner Dagsavisen har snakket med frykter at kvinnebevegelsens innflytelse i partiet kan bli svekket. Den mister sin formelle forslagsrett lokalt og sentralt, og også sin representasjon i ulike organer. Leder for kvinnenettverket skal imidlertid velges av landsmøtet og sitte i sentralstyret.

Men partisekretær Martin Kolberg avviser at omorganiseringen er politisk motivert.

–Dette er ikke noe forsøk på å vingeklippe kvinnebevegelsen i partiet, men tvert imot en styrking. Med 50 prosent kvinnekvotering, er det ikke naturlig at kvinnebevegelsens representasjon beholdes i tillegg, mener Kolberg,

Reklame

Kun i dag: 30 prosent på alt hos Christiania Glasmagsin

Kommentarer til denne saken