Tvangsreturene av asylsøkere over Storskog har fått mye oppmerksomhet de siste dagene. Torsdag skulle ytterligere 30 asylsøkere sendes til Russland, men nå har Politiets Utlendingsenhet (PU) stanset returen.

- Jeg mener det er klokt å ta en tenkepause til vi har fått statsrådens forsikringer om at regjeringen forholder seg til de klare kravene som Stortinget har stilt, sier Aps innvandringspolitiske talsperson, Helga Pedersen, til Nettavisen.

Les også: Listhaug forsvarer Storskog-returer

- Får ikke grundige svar

Pedersen sier hun ikke er trygg på at innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) følger det som er bestemt i Stortinget.

- Statsråden har gitt oss forsikringer om det flere ganger at de følger folkeretten, men når man pirker mer i det så får vi ikke grundige nok svar, og det er vi bekymret for, sier hun.

Hun påpeker at det er helt grunnleggende at ikke asylsøkere blir returnert i strid med flyktningkonvensjonen og menneskerettighetskonvensjonen, og de klare vilkårene Stortinget har stilt til returene.

- De som skulle returneres skulle ha trygt opphold i Russland, og et absolutt vern mot videre utsendelse mot utrygge, tredje land, sier hun.

- Jeg er ikke betrygget

Tidligere i uken måtte Listhaug møte i Stortinget for å svare på spørsmål om tvangsreturene, men Pedersen sier hun ikke ble betrygget av svarene.

Nå har hun sendt nye spørsmål til statsråden, der hun ber om bedre svar.

«Hvilke konkrete faglige vurderinger ligger til grunn når innvandrings- og integreringsministeren sier at instruksen og praksisen overfor asylsøkere som er kommet over Storskog er i tråd med folkeretten?» spør Pedersen.

- Jeg er ikke betrygget av de svarene som Sylvi Listhaug har gitt. Hun ga ikke konkrete svar på de spørsmålene hun fikk, hevder hun.

Pedersen påpeker at Ap ikke er imot at man sender ut folk som åpenbart ikke har rett til opphold i Norge, men at det må skje på rett måte.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Må respektere kirkefreden

Torsdag ble det kjent at tre asylsøkere også har søkt kirkeasyl i Kirkenes.

- Er det greit at asylsøkere går i kirkeasyl?

- Det vitner jo om mennesker i en fortvilet situasjon. Vi synes ikke kirkeasyl er noe ideelt for noen, men vi mener man må respektere kirkefreden, sier Pedersen til Nettavisen.

Torsdag ettermiddag går Listhaug ut og forsvarer asylreturene, og ber Ap og Sp om å slutte med sin vingling.

- Det som bekymrer meg mest, er at denne saken kan bidra til å gjenåpne grensen på Storskog, dersom et stortingsflertall signaliserer at de likevel ikke vil gjennomføre returene til Russland, skriver Listhaug i et brev til NTB.