OSLO (Nettavisen): Khalid Mahmood, Ap-politiker og veteran i Oslo bystyre, mener det er feil å koble diskusjonen om støtte til trossamfunn med debatten om imam Nehmat Ali Shahs deltakelse i en støttemarkering for den henrettede Mumtaz Qadri.

Innvandringspolitisk talsmann i Fremskrittspartiet, Mayzar Keshvari, uttalte til Nettavisen tirsdag at regjeringen bør stanse all støtte til moskeen Central Jamaat Ahle-Sunnat, der Nehmat Ali Shah er imam.

Frp-talsmann: - Oppfordring til terror

Khalid Mahmood, som selv har tilhørighet til Central Jamaat Ahle-Sunnat-moskeen, sier han tar avstand fra den støtten imam Nehmat Ali Shah har gitt uttrykk for gjennom sin deltakelse i minnemarkeringen i Pakistan.

- Viser forakt

- Her viser man forakt både for pakistansk rettsvesen, men også for vanlig praksis i islam om at personer ikke skal ta loven i egne hender, sier Mahmood til Nettavisen og kaller imamens deltakelse i demonstrasjonen for en «idiotisk opptreden».

Mumtaz Qadri er blitt hedret som en martyr av islamistiske støttespillere etter at han ble henrettet i februar. Qadri tok i 2011 livet av den liberale guvernøren Salman Taseer. Taseer ønsket å reformere Pakistans strenge blasfemilover.

Drapet på Taseer og henrettelsen av Qadri har vært et samtaleemne også i det norsk-pakistanske miljøet, men ifølge Khalid Mahmood er det et mindretall som har uttrykt sin støtte til drapsmannen.

Regner med oppvask

- Blir det oppvask i moskeen når Nehmat Ali Shah kommer tilbake fra Pakistan?

- Det regner jeg med. Jeg ser at moskeens styreleder har uttalt til mediene at hele styret tar avstand fra minnemarkeringen og at dette vil bli en styresak.

- Hva er din mening om Nehmat Ali Shahs rolle som imam etter det som er kommet fram? Bør han få fortsette som imam eller bør han kastes?

- Det spørsmålet kan ikke jeg svare på. Det er det opp til styret i moskeen å bestemme, sier Khalid Mahmood til Nettavisen, før han legger til:

-Spør de meg, skal de få et godt råd.

- Men hvorfor kan du ikke svare oss?

- Det er ikke opp til meg å avgjøre dette.

- Men du kan likevel si hva du mener?

- Jeg vil gi det rådet til de som skal avgjøre dette.

Flere reagerer

På sosiale medier har det kommet flere reaksjoner på Nehmat Ali Shahs deltakelse i markeringen i Pakistan:

- Jeg er medlem i Central Jamaat Ahle Sunnat, men Nehmat Ali Shah er ikke min imam, skriver læreren og samfunnsdebattanten Assad Nasir på Facebook.

Nasir skriver at styret i Central Jamaat Ahle Sunnat bør kjenne sin besøkelsestid.

«Vi kan ikke ha en imam som støtter en drapsmann, og dermed støtter drap i religionens navn. Jeg krever at Shah blir avsatt, og oppfordrer alle andre medlemmer til å kreve det samme», skriver Nasir på sin Facebook-side.

TV-profilen Noman Mubashir skriver på Facebook at det «bra og viktig at folk reagerer. I mine øyne er det helt hårreisende og uakseptabelt at imamen i en av Norges største moskeer, Nehmat Ali Shah, støtter en terrorist i Pakistan.»

Les også:

Her er Oslo-imam på minnemarkering for terrorist

Norsk imam støtter drap - får fortsette som imam

Mazyar Keshvari: - Vi bør starte kartlegging av imamer

- Skjult kamera nødvendig for å avsløre løgnene