– Det vil være uklokt om Norge ensidig setter til side eksisterende europeiske avtaler, sier Aps innvandringspolitiske talsmann Stein Erik Lauvås.

– Dette er en utfordring Europa må løse i fellesskap. Det påligger EU-lederne et stort ansvar for å komme til enighet om hvordan denne krisen skal håndteres. Dette er en katastrofe, sier Lauvås til NTB.

350.000

Tirsdag kom det nye tall som viser at så langt i år har over 350.000 flyktninger og migranter lagt ut på den livsfarlige veien over Middelhavet til Europa. Mer enn 120.000 av dem er syrere som har flyktet fra den blodige borgerkrigen i hjemlandet.

Nylig kunngjorde Tysklands statsminister Angela Merkel at landet ikke lenger vil sende syrere tilbake til første ankomstland i Europa, slik Dublin-avtalen legger opp til.

Søndag tok også KrF-leder Knut Arild Hareide til orde for å følge det tyske eksempelet og skrote Dublin-avtalen for syrere. Så langt har han fått støtte fra SV, Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) og Flyktninghjelpen.

Les også: - Hele Schengen-systemet har brutt sammen

Og denne: Migranter demonstrerer ved stengt togstasjon i Budapest

Ikke endre

Arbeiderpartiet vil imidlertid ikke gå inn for å endre praksisen.

– Jeg registrerer hva KrF mener, og det må de jo få lov til. Men Arbeiderpartiet mener at dersom regelverket skal endres, er vi avhengig av at det gjøres i fellesskap i Europa. Ryddighet er til beste for alle parter når vi har en så uoversiktlig situasjon, sier Lauvås.

– Men dersom den norske regjeringen velger å endre regelverket, så skal vi være med og ta en konstruktiv diskusjon om det, framholder han.

– Så Ap velger foreløpig å sitte på gjerdet i denne saken?

– Nei, det vil jeg ikke si. Det er regjeringen som sitter med ansvaret for hvordan vi skal håndtere dette, sier Lauvås.

Statsminister Erna Solberg (H) har avvist at regjeringen vil gå inn for å endre regelverket.

– Formalistisk

Hittil i år er 78 syrere sendt ut av Norge, 57 av dem i henhold til Dublin-regelen. Solberg understreker at ingen blir sendt tilbake til Hellas, som er det landet som nå tar imot flest båtflyktninger, tett fulgt av Italia.

Ifølge forskere er det imidlertid også mulig innenfor Dublin-avtalen å la flyktninger få bli.

– Men disse reglene brukes sjelden, sier folkerettsjurist Vigdis Vevstad til avisa Vårt Land.

Biskop i Borg og tidligere Kirkens Nødhjelp-sjef Atle Sommerfeldt mener Norge håndhever avtalen svært formalistisk.

– Myndighetene benytter seg ikke av dens humanitære vindu, sier Sommerfeldt til Vårt Land. (©NTB)