Gå til sidens hovedinnhold

Åpner for vulkanstøtte

Kanskje får Bjørn Kjos det som han vil.

Tirsdag hadde samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa et møte med luftfartsindustrien. Dette var et såkalt «lyttemøte», hvor ministeren tok i mot informasjon fra flyindustrien om problemene i forbindelse med vulkankrisen.

- Luftfartsindsutrien kom til meg med to forslag. Det ene var fritak for flyavgiften og det andre var at det ble satt ned en tiltaksgruppe, sier Magnhild Meltveit Kleppa til NA24.

Hun sier at flyselskapene tegnet et veldig alvorlig bilde av situasjonen akkurat nå. Derfor vil de komme raskt tilbake med et svar.

- Vi vil ha en prat med nærsingsdepartementet og Trond Giske etter møtene han har hatt med aktører i dag, og så komme tilbake med hva regjeringen ønsker å gjøre, sier hun.

Kleppa ville ikke love noen penger over bordet til den hardt rammede flyindustrien, selv om kollega Trond Giske i Næringsdepartementet var raskt ute med åpen lommebok. Så langt er det altså kun Giske som er villig til å stille opp med vulkan-krisestøtte.

NA24 får imidlertid opplyst fra Kleppas departement at man nå vil ta innspillene fra luftfartsindustrien med tilbake til regjeringskollegiet for diskusjon.

Det er derfor ikke avvist at det kan komme en vulkan-krisestøtte fra regjeringen.

Vil ha fritak for flyavgifter
Et av tiltakene som ble lansert for Kleppa tirsdag var at flyselskapene kan få fritak fra flyavgiften i en periode. Norwegian-sjef Bjørn Kjos var en av dem som tok til orde for å gjøre noe med flyavgiften.

- Årlig betaler vi over en milliard i avgifter, sa Kjos i forbindelse med møte med ministeren tirsdag.

Store tap
Det er ingen tvil om at vulkankrisen rammer flyindustrien kraftig. Den internasjonale flyorganisasjonen IATA uttalte mandag at dette var verre enn krisen etter 11. september i 2001.

NA24 har tidligere skrevet at SAS-tapte en kvart milliard kroner på de første fem dagene av krisen. Daglig er tapene på mellom 70 og 90 millioner kroner for selskapet. For Norwegians del er tapene på 10 millioner kroner pr. dag, når flyene står på bakken.

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken