Gå til sidens hovedinnhold

Åpnet ild mot demonstranter

Flere titall væpnede menn angrep fredag en demonstrasjon i forbindelse med det kontroversielle valget i Georgia denne uken.

Minst en kvinne ble skadd, ifølge TV-kanalen Rustavi 2.

Opposisjonen var samlet til en protest mot det omstridte valget på ny nasjonalforsamling i den tidligere sovjetrepublikken da omkring 50 væpnede menn i sivile klær angrep folkemengden.

Spesialstyrker
De ukjente væpnede gjerningsmennene inntok stadionet i Zugdidi der opposisjonsprotesten ble arrangert, og spesialstyrker ble tilkalt for å gripe inn, ifølge Rustavi 2.

TV-bilder viste at mennene begynte å skyte i lufta for å spre om lag 200 mennesker som hadde samlet seg i byen Zugdidi vest i Georgia for å høre på opposisjonslederen Mikhail Saakasjvili.

Etterpå kom de nærmere og skjøt mot bakken like ved folkemengden. En kvinne ble åpenbart såret i foten og ble hjulpet inn i en bil.

Trass i uroen fortsatte demonstrasjonen, og stadig flere mennesker strømmet til. Politiet var til stede, men grep ikke inn mot de væpnede mennene.

I flere andre byer ble det også arrangert demonstrasjoner fredag da opposisjonen innledet to dager med protester mot valget.

Sjevardnadses valg
Opposisjonen gir president Eduard Sjevardnadse valget mellom å gå av frivillig eller stå overfor masseprotester som til slutt vil tvinge ham til å gå av.

Resultatene av valget søndag 2. november er ennå ikke klare, og stemmer kommer fortsatt inn. Den norske statssekretæren Kim Traavik er en av mange observatører som har vært sterkt kritiske til gjennomføringen valget.

Demonstrasjonene ventes å nå sitt klimaks når demonstrantene lørdag inntar hovedstaden Tbilisi.

Et av opposisjonspartiene, Demokratene, som ledes av parlamentspresident Nino Burdsjanadze, varslet fredag at de vil boikotte den nye nasjonalforsamlingen fordi den er valgt på grunnlag av fusk.

Ikke gyldig valg
- Vi akter ikke å være med i en nasjonalforsamling der flertallet ikke er det flertallet som folket ville valgt, sa Burdsjanadze.

Hun sa at valget ikke er gyldig fordi hundretusener av velgere ikke fikk anledning til å stemme.

Demokratene kom på femteplass i valget med 7,67 prosent av stemmene, til tross for at alle meningsmålinger før valget antydet at de kunne vinne.

Partiet For et nytt Georgia, som ledes av Sjevardnadse, deler ledelsen under opptellingen med partiet til den regionale politikeren Aslan Abasjidze, som har inngått en allianse med Sjevardnadse mot opposisjonen.

Sjevardnadses presidentperiode er ikke over før i 2005, men valget til nasjonalforsamling er blitt en folkeprotest mot motstand mot hans regjering.

Mange georgiere legger skylden på ham for omfattende korrupsjon og synkende levestandard. Fra å være den mest velstående av Sovjetunionens republikker ligger Georgia nå på nivå med den tredje verden.

(NTB-AFP)

Reklame

Halv pris hos Ferner Jacobsen