OSLO: - Når Arbeiderpartiet sier at «Oslo trenger et taktskifte fordi det må utformes en offentlig politikk for å håndtere veksten», er det en stor bløff, sier finansbyråd Eirik Lae Solberg (H).

Det var i slutten av februar at Raymond Johansen uttalte at Oslo trenger et taktskifte og at det bør innføres eiendomsskatt i byen.

Lae Solberg mener at Arbeiderpartiet svikter Oslo, i stedet for å løfte byens inntektskilde.

Han viser til at partiet i fjor høst stemte i mot et endret inntektssystem for fylkene. Endringene er likvel vedtatt.

- Dette står i grell kontrast med hvordan Arbeiderpartiet i den nasjonale politikken svikter Oslo når det kommer til stykket, sier Lae Solberg.

Kommuneproposisjonen for 2015 kan du lese her.

En stor fordel for Oslo

Regjeringen har altså lagt om det fylkeskommunale inntektssystemet og endringen innføres gradvis de neste årene. Når den er fullt innfaset vil det betyr økte inntekter på omtrent 550 millioner kroner i året for Oslo.

- Inntektssystemet er en stor fordel for Oslo, mener Lae Solberg.

Han mener omleggingen er overmoden og at den sikrer at fylkeskommunene framover får dekket de kostnadene de har til å drive videregående skoler, veier og kollektivtrafikk.

- Det har særlig stor betydning for Oslo som har store vekstutfordringer, kommenterer Lae Solberg.

Les også: - Røkla rotter seg sammen mot Oslo

Han peker på at Arbeiderpartiet tidligere har gått i mot endringene, som opprinnelig ble utredet av Borge-utvalget i 2005. Da partiet kom til makten ble utredningene lagt i en skuff.

Nestleder i Stortingets finanskomité, Marianne Marthinsen (Ap), slår tilbake mot Lae Solberg. Hun mener at endringene i inntektssystemet er en dårlig måte å styrke Oslos økonomi på.

- Slik det er nå øker Oslos gjeld og det vil koste byen mye. Det er dårlig styring og vi legger opp til en politikk som ikke låner enda mer penger, sier hun.

Marthinsen forteller at partiet i fjor høst gikk i mot forslaget om endringene i inntektssystemet, men at de la frem et alternativt forslag som ble nedstemt. I forslaget ville de øke rammene til kommunenes frie midler.

- Vi ønsket en annen endring som ga 3,5 milliarder mer til fylkeskommunene, Oslo ville fått 750 millioner mer. Altså mer penger enn det byen nå får.

Redaktørbloggen: - Hvorfor elsker dere å hate Oslo?

Vil miste borgere og skatteinntekter

Arbeiderpartiet ønsker å innføre eiendomsskatt på tre promille, med et bunnfradrag på fire millioner kroner. Partiet mener dette vil gi en inntekt på 280 millioner kroner i året.

Finansbyråden frykter at boligskatt vil ramme Oslo-borgerne hardt.

- Det er allerede dyrt nok å bo her, sier han og legger til at eiendomsskatt er usosialt.

- Enten du er minstepensjonist eller om du har god inntekt, så må boligskatt betales. Man må betale uavhengig hva slags inntekt og formue man har.

Les også: Endelig får byen flere helsesøstre

Lae Solberg mener at økte boligkostnader vil føre til at flere vil se seg om etter et sted å bo utenfor kommunen. Dermed vil byen miste skatteinntektene.

- Problemet er at mange flytter ut av byen når man trenger plass og barna blir større. Vi vil jo ha barnefamiliene boende i Oslo. Innføring av eiendomsskatt vil gjøre at enda flere ser seg om etter alternativer i nabokommune, dermed går Oslo glipp av skatteinntektene, sier han.

Og det er nettopp dette som gjør at Lae Solberg mener Arbeiderpartiet bløffer når de sier at de vil ta hensyn til Oslos vekstutfordringer. Han peker på at endringene av inntektsordningen vil gi Oslo 1,4 milliarder kroner over de neste fire årene.

En sum som er langt høyere enn det Ap ville fått inn på boligskatten, skal vi tro Lae Solberg.

Les også: Vil ha beredskapssenter på Grønmo

Lån vil ramme Oslo hardt

Marthinsen på sin side sier at eiendomsskatten de foreslår ikke vil ramme hardt og at den vil sørge for at kommunen ikke pådrar seg mer gjeld.

- Det er en sosial eiendomsskatt hvor de som har boliger som koster under fire millioner kroner ikke må betale.

Hun forteller at situasjonen i Oslo er prekær, både med tanke på befolkningsvekst, utbygging av kollektivtrafikk og etterslep på eldreomsorg.

Les også: OBOS-sjefen vil det skal brukes mer penger på Oslo

Marthinsen mener at eiendomsskatten kan være med på å putte penger i potten.

- Oslo vil aldri kunne betale for utbygging av kollektivtrafikk eller styrking av eldreomsorg alene. Det er dette vi ønsker å få midler til, uten å ta opp mer lån. Mye lån vil ramme byen hardt på sikt.

Se også 100 grunner til å elske Oslo!

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED