Gå til sidens hovedinnhold

Arbeidertpartiets presidentkandidat til sametinget trekker seg

Willy Ørnebakk melder mandag at han trekker seg som Ap's kandidat til sametingspresident.

Willy Ørnebakk var Arbeiderpartiets kandidat til sametingspresidentvalget neste år. Nå trekker han seg som sametingspresidentkandidat for Arbeiderpartiet i Gáisi valgkrets og som Gáisis førstekandidat til Sametingetingsvalget neste år. Det melder han selv på sin Facebook-side mandag ettermiddag, skriver Nordlys.

Han føler seg svertet av medieoppslag og han oppgir at interne partisaker lekker ut til media, som grunner til at han nå trekker seg.

Han føler seg svertet av medieoppslag og han oppgir at interne partisaker lekker ut til media, som grunner til at han nå trekker seg.

- Ukultur i Aps sametingsgruppe

Til Nordlys forklarer Ørnebakk at bakgrunnen for at han nå velger å trekke seg har med timingen å gjøre.

- I dag har valgkomitéen sitt møte i Oslo. Derfor følte jeg meg nødt til å ta denne runden med meg selv i går, og jeg har konkludert med at jeg ikke føler meg klar til å gi 120 prosent i en eventuell ny femårs-periode. Siden det hadde blitt feil å komme med dette i ettertid, velger jeg derfor å ta det nå.

Ørnebakk sier rett ut at bakgrunnen for hans avgjørelse skyldes det han beskriver som en ukultur i Aps politiske organisasjon i sametingsgruppe.

- Vi har hatt en god del episoder opp gjennom årene hvor det har kommet saker hvor det er enkelt å identifisere hvor de kommer fra. Man må kunne stille spørsmål med enkeltes vilje til å føre rene svertekampanjer - både mot meg selv og mot andre. Slike kampanjer, enten de har sitt basis i sannhet eller usannhet, går inn på både meg, min familie og mine venner.

Følte usikkerhet og manglet trygghet
Ørnebakk understreker at man i en slik posisjon som han har hatt er nødt til å ha et godt team rundt seg. Selv fikk han etter hvert problemer med å finne gode grunner til å fortsette.

- Jeg følte usikkerhet i forhold til flere her, og hadde problemer med å føle trygghet i forhold til om interne saker ikke skulle havne i media. Dette er sterkt med på å gjøre det vanskelig å fortsette.

Han forteller at etter at budsjettet nå nylig gikk gjennom, var tiden inne for å ta en slik avgjørelse som han har nå tatt.

- Budsjettet var det siste kritiske punktet i inneværende periode som kunne skapt problemer for Aps sametingsgruppe, og vår mulighet til å styre resten av perioden. Så etter at dette gikk gjennom, følte jeg meg trygg på at min avgjørelse nå ikke ville skade oss.

Ørnebakk ønsker ikke å navngi enkeltpersoner eller -situasjoner som eksempler på svertekampanjer eller lekkasjer til media.

Vond følelse
Dette skriver Willy Ørnebakk på sin Facebook-profil klokken 14.00 mandag:

«Jeg har i løpet av de siste to månedene fått større og større problemer med å overbevise meg selv om at jeg vil fortsette i 5 nye år med det politiske livet jeg har hatt. Vi har svært mange dyktige og engasjerte folk i den samepolitiske delen av partiet, men dessverre har vi også elementer av en kultur som er ordentlig utfordrende. Disse elementene kommer til syne gjennom medieoppslag som går ut på å sverte andre. Når man har innsikt i vårt interne politiske liv, er det lett å identifisere at mange av denne type oppslag har sin kilde internt i vår organisasjon og ikke fra våre politiske motstandere. Det er kanskje et godt eksempel på hva jeg snakker om at de første telefonene jeg får mandags morgen er fra media lenge før jeg i det hele tatt har informert valgkomiteen.

Når man begynner å føle utrygghet til flere og flere rundt seg, kan man ikke lenger være med å lede et team. Vi har sist torsdag fått flertall for vårt siste budsjett i denne valgperioden og dermed er denne valgperioden på en måte over. Vi har gjort mange og store endringer i Sametinget slik som vi lovte. Samtidig jobber valgkomiteen i partiet i dag, og partiet skal ha sitt nominasjonsmøte førstkommende helg. Med denne vonde følelsen i meg har jeg brukt den siste uka til å snakke med de nærmeste rundt meg. Det ville blitt utrolig feil av meg og veldig rart dersom jeg skulle avventet valgkomiteens arbeid i dag eller konferansen til helga eller kanskje vente helt til neste vår før jeg tok mitt endelige standpunkt.

Jeg har gitt beskjed til partiet om at jeg trekker meg som sametingspresidentkandidat for Arbeiderpartiet i Gáisi valgkrets og at konsekvensen av dette samtidig er at jeg også trekker meg som Gáisis førstekandidat til Sametingetingsvalget neste år. Samtidig vil jeg benytte anledningen til å takke alle de som har vært mine nære medarbeidere og alle de som har tro på meg og som har støttet meg gjennom alle disse år. Det har vært et utrolig vanskelig valg, men jeg håper likevel at partiet kan samle krefter og at alle de som skal fortsette klarer å samle seg og føre videre partiets gode samepolitikk».

Det har foreløpig ikke lyktes Nordlys å få en kommentar fra Ørnebakk i saken.

Les andre saker fra Nordlys her

Reklame

Comfyballs tømmer lageret: Halv pris på alle boksere

Kommentarer til denne saken