Gå til sidens hovedinnhold

Arbeidsledigheten ned i USA

For hvite og latinere - ikke sorte.

200.000 nye arbeidsplasser vokste fram i USA i løpet av desember 2011. Arbeidsledighetsraten i landet som helhet falt fra 8,6 til 8,5 prosent fra november til desember, og var med det nede på sitt laveste nivå siden februar 2009. Men tallene lyver litt.

Ledigheten blant hvite har sunket med én prosent, fra 8,5 til 7,5 prosent, fra desember 2010 til desember 2011. Også blant latinere ser man en forbedring. Samtidig er arbeidsledigheten nøyaktig den samme for sorte amerikanere, hele 15,8 prosent. Det skriver CNN.

Omtrent 237.000 sorte menn skaffet seg arbeid i USA i fjor. Statistikken for sorte kvinner har derimot gått ned det siste året.

Bill Rodgers, sjeføkonom ved Rutgers University i New Jersey, har en teori på hvorfor det er slik.

- Minoriteter og kvinner jobber ofte i offentlig sektor. Med de enorme kuttene vi har sett i offentlige ansettelser, blir minoriteter presset ut av jobbene sine, sier han.

Totalt utgjorde sorte kun 9 prosent av landets nye arbeidstakere i 2011.

Det er også stor forskjell på arbeidsledigheten mellom de forskjellige statene i USA. North Dakota, som har lavest ledighet, ligger på 3,4 prosent totalt. Nevada havner derimot på jumboplass. Der er det hele 13 prosent arbeidsledighet.

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping