Gå til sidens hovedinnhold

Arctic Sea-journalist drevet på flukt

Journalisten som skrev at Arctic Sea fraktet raketter til Midtøsten, skal ha blitt truet til å forlate landet.

Redaktør for den maritime avisen Sofracht, Mikahil Voitenko, flyktet fra Russland onsdag i frykt for at han skulle bli arrestert. Voitenko hevder russiske myndigheter truet med å arrestere ham dersom han ikke forlot Russland.

Foranledningen er en artikkel der Voitenko skrev at Arctic Sea, som angivelig ble kapret i svensk farvann 24. juli i sommer, fraktet illegale krysserraketter til Midtøsten. Voitenko frykter for livet og tør ikke å returnere til Russland, melder BBC.

Skjuler seg i Tyrkia
Åtte menn ble arrestert i forbindelse med den angivelige kapringen og er siktet for piratvirksomhet og kidnapping av mannskapet på 15. De ble pågrepet av et russisk fartøy 480 kilometer utenfor den vestafrikanske kysten i midten av august.

Den offisielle versjonen er at skipet ble kapret av pirater da det skulle frakte tømmer fra Finland til Algerie. Voitenko er den første som kritiserte den offisielle versjonen, og han mener det er visvas at pirater var involvert i hendelsen.

Voitenko befinner seg nå i Tyrkia og forteller at han mottok en telefontrussel fra noen han mente var fra det føderale sikkerhetspolitiet i Russland (FSB), tidligere kjent som KGB.

Mottok telefontrussel
Redaktøren ble fortalt at de involverte i Arctic Sea-saken var svært misfornøyde med at han hadde snakket offentlig, og at de planla reaksjoner mot ham.

- Så lenge jeg holder meg unna Russland så føler jeg meg trygg. De vil i hvert fall ikke kunne bringe meg tilbake til Russland og dømme meg, sier han til BBC.

Skipet, som seiler under maltesisk flagg, forlot Finland 23. juli og skulle etter planen lagt til kai i havnebyen Bejaia i Algerie 4. august.

Dette er den første kapringen i europeisk farvann i moderne tid.

Jaget av tre krigsskip
Det amerikanske nyhetsmagasinet Time Magazine spekulerer også på om det russiske lasteskipet bar en mer dødelig last enn tømmerlasten som hadde en verdi til 1,8 millioner dollar.

De har blant annet snakket med Tarmo Kõuts, som er ansvarlig for EUs kampanje mot piratvirksomhet i Adenbukten.

Kõuts setter spørsmålstegn ved at russiske myndigheter jaget skipet med hele tre store krigsskip.

- Den eneste forklaringen er at det fantes våpen om bord. Med all sannsynlighet missiler, sier han til magasinet.

- Jeg har vært til havs i mange år og er i stand til å innse når offisielle versjoner ikke er realistiske, sier han.

Mossad-agenter
En av teoriene er at skipet fraktet missiler, som er i stand til å bære atomstridshoder, til Iran eller Syria. Og da Israel fikk snusen i dette, beordret de Mossad-agenter til å kapre skipet.

Det er også spekulert på hvorfor Israels utenriksminister Shimon Peres gjorde en snarvisitt til Russland dagen etter at skipet ble anholdt.

Reklame

Sjekk hva mobilselskapet har gjort med prisene

Kommentarer til denne saken