Gå til sidens hovedinnhold

- Ære å få FN-jobb

Kjell Magne Bondevik er utnevnt til spesialutsending for humanitære saker for Afrikas Horn.

FNs Generalsekretær Kofi Annan utnevnte i dag Bondevik til hans spesialutsending for humanitære saker for Afrikas Horn.

Bondevik tar på seg oppdraget med ære.

- Det er en veldig vanskelig jobb. Mange jobber for å redusere den store humanitære krisen i Afrikas Horn, og min jobb blir å bidra til at arbeidet skal skje mest mulig effektivt, sier Bondevik til TV 2 Nettavisen etter utnevnelsen

Vil redusere krise
Han vil arbeide tett mot resten av FN-systemet, regjeringene i de berørte land, giverlandene, frivillige organisasjoner og andre bidragsytere. Bondevik rapporterer til Generalsekretær Kofi Annan, og han vil arbeide tett mot FNs visegeneralsekretær for humanitært arbeid og nødhjelpskoordinator, Jan Egeland.

- Hvilke mål setter du deg?

- Jeg ønsker å redusere den humanitære krisen, både på kort og lang sikt. På grunn av tørkeperioden er det mange som lider. Jeg vil bidra til at situasjonen blir bedre, og at det kommer nok penger inn til organisasjonen, utdyper Bondevik.

Vår tidligere statsminister skal kombinere arbeidet med ledelsen av Oslosenteret for fred og menneskerettigheter, der han fra høsten skal jobbe for fullt.

- Hvordan vil utnevnelsen påvirke arbeidet med Oslosenteret?

- Det vil bare være en styrke for meg å lede Oslosenteret. Der vil jeg få hjelp av mine medarbeidere, men jeg må også ha en medarbeider som skal hjelpe meg med dette oppdraget, sier han.

Møter Clinton
Mer enn 40 prosent av befolkningen på Afrikas Horn er underernært. Tørke truer livet til 11 millioner mennesker i Somalia, Kenya, Djibouti og Etiopia, ifølge anslag fra FNs organisasjon for mat og landbruk.

Bondevik overtar oppdraget etter Martti Ahtisaari, som i november ble utnevnt til Generalsekretærens spesialutsending for Kosovo.

- Jeg har stor respekt for min forgjenger, og har allerede snakket med ham om jobben, sier Bondevik, som lover å gjøre sitt ypperste i FN.

Senere i ettermiddag skal Bondevik møte Bill Clinton.

Reklame

NÅ: 30 % rabatt på alle Kastel-modeller

Kommentarer til denne saken