Nå er det mindre enn tre uker igjen til 1. søndag i advent.

Det betyr hektiske dager for blant annet juletreprodusentene - som allerede har startet hogsten av juletrærne.

- De første juletrærne ble hogget i forrige uke, sier daglig leder Steinar Haugse i Norsk Pyntegrønt til Nettavisen.

- For få juletrær
Og det er rekordmange juletrær som skal hogges de neste ukene. Totalt regner Norsk Pyntegrønt med at det vil bli eksportert 140.000 trær, stort sett edelgran, fra Norge før jul.

Dette er en stor økning fra om lag 3000 trær i 2006, 16.000 trær i 2007 og 56.000 trær i fjor.

- Juletreeksport er ganske ferskt i Norge, men det har økt mye de siste årene, selv om 140.000 trær på verdensbasis ikke er avskrekkende masse, sier Haugse.

Men likevel; det er langt fra nok juletrær på markedet i Europa. Det betyr økte juletrepriser for deg og meg.

- Det blir økte priser i år, det er det ikke noen tvil om, sier Haugse.

Siden 2006 har prisene økt hvert eneste år.

- Det er altfor lite juletrær på markedet, og derfor har prisene gått kraftig opp, sier han.

- 600 og oppover
For en edelgran på rundt to meter, må du regne med å punge ut med mange hundrelapper.

- I Oslo i år er jeg sikker på, dersom du skal ha en topp kvalitets edelgran, at det vil koste fra 600 kroner og oppover, sier Haugse til Nettavisen.

Han påpeker at prisene vil variere litt fra selger til selger, og at prisene nødvendigvis ikke blir dyrest i hovedstaden.

- Oslo er ikke kjent for å ha høyest pris. Tradisjonelt er det Bergen som ligget høyt i pris, sier han.

- Først til England
Trærne som skal selges i Norge, hogges ikke før etter den 20. november, fordi de skal holde seg fine jula igjennom. Trærne som hogges i disse dager, blir sendt til England.

- Engelskmennene har det ofte som en tradisjon å pynte trærne til 1. desember, så de trenger trærne litt tidligere, sier Haugse.

I tillegg til Storbritannia er det Tyskland som får de fleste juletrærne fra Norge.

Haugse forteller at det i fremtiden vil bli enda flere norske juletrær på det europeiske markedet.

- Fra 2007 og utover har vi plantet veldig mye i Norge. Så i fremtiden skal vi nok eksportere et betydelig større antall trær. Norge egner seg veldig godt til juletreproduksjon, sier han.

Kystklimaet er det edelgranen trives best i. Hele 110.000 av 140.000 eksporterte juletrær produseres da også i kystnære strøk i Rogaland.

- Man finner også gode områder på innlandet som egner seg veldig godt for edelgran. Men man må da ha hellende områder, sier Haugse.

- God avkastning
Men selv om Norge eksporterer flere juletrær, er vi bare en lillebror sammenlignet med vår nabo Danmark.

- Jeg tror man plantet om lag 17 millioner trær i Danmark i år, mens Norge plantet ca. 1,5 millioner. Danmark er den store eksportøren i Europa, og Tyskland er det største markedet, forteller Haugse.

Norsk Pyntegrønt får stadig henvendelser fra norske gårdbrukere som vurderer å starte med juletreproduksjon. Og det kan absolutt lønne seg.

- Det er få ting i norsk landbruk som har bedre avkastning enn juletreproduksjon akkurat nå, men det forutsetter godt klima og en dyktig produsent, sier Haugse, og fortsetter:

- De som vil starte med dette bør nok få en vurdering av arealet av en ekspert før de setter i gang med investeringene. Det vil også ta en stund før du får avkastning. Hvis du planter et felt vil du normalt kunne begynne å høste innen sju år, og normalt kunne avvikle feltet innen ni år, sier han.

Da er det bare å smøre seg med tålmodighet i noen uker - for først rundt den 1. desember starter de første med å selge juletrær et sted i nærheten av der du bor.