Gå til sidens hovedinnhold

Årets Osloborger Mohsan Raja er tidligere straffedømt

Årets Osloborger har blitt en hodepine for Aftenposten.

Aftenpostens kåring av Mohsan Raja som Årets Osloborger har fått en kraftig bismak, etter at det er blitt kjent at han blant annet har ytret seg negativt om homofili.

Osloby.no, Aftenpostens hovedstadsmagasin, skriver mandag kveld at Raja flere ganger er straffedømt i perioden 2002 og 2010, blant annet for narkotikakriminalitet og vold.

- Ja, det stemmer. Jeg var ung, dum og gjorde ting jeg angrer på den dag i dag. Jeg har en fortid som jeg ikke er stolt av. Ingen er feilfri, sier han til avisen, og forteller at det var på fengselscella han bestemte seg for å endre livet sitt.

LES redaktør Gunnar Stavrums blogg om saken her: Årets Osloborger hater homofili

På sosiale medier deles det blant annet et bilde av Raja, som poserer med en pistol. Han forteller selv at bildet ble tatt i Pakistan i 2010, og at han da anså det som kult.

Raja har fått prisen som årets Osloborger på grunn av sitt frivillige arbeid for å hjelpe flyktninger som i høst kom til tøyen i Oslo, blant annet ved å gi dem mat og pledd.

Flere frivillige Aftenposten har snakket med, men som ikke ønsker å stå frem med navn, beskriver Raja og gruppen Nattevaktene, som aggressive og konfronterende, og skal ha hatt en ufin tone særlig overfor kvinnelige frivillige. Det skal blant annet ha resultert i at flere av dem ikke har ønsket å samarbeide med Raja.

Raja selv stiller seg uforstående til denne kritikken.

LES også: Årets Osloborger Mohsan Raja: - Karikaturtegninger er mobbing

Det har også dukket opp flere Facebook-meldinger, der Raja blant annet skriver «Dø over Israel» og «Lenge leve sharia».

- Sharia-utspillet kan jeg ikke huske å ha skrevet. Jeg er ikke så praktiserende og kan ikke lover og regler for Sharia. I spørsmål angående Sharia stiller meg bak det islamsk råd sier, sier han til Aftenposten, og sier videre at Israel-utspillet er en konflikt som har pågått i årevis, der han stiller seg bak Palestina i konflikten.

Aftenpostens sjefredaktør, Espen Egil Hansen, sier til Nettavisen at avisen burde gjort en bedre bakgrunnssjekk før de lot leserne stemme på kandidatene.

- På vegne av Aftenposten må jeg ta selvkritikk for researchen. Skal en slik kåring ha legitimitet over tid, så er det viktig at vi evner å gi relevant informasjon.

LES også: Årets Osloborger Mohsan Raja beklager uttalelser om homofili

Kommentarer til denne saken