ULLEVAAL (Nettavisen): Under OL i Beijing var Gro Hammerseng vår ubestridte leder, flankert av Else-Marthe Sørlie Lybekk og Katja Nyberg.

Nå som trioen er ute av valsen, kan Kristine Lunde danse breakdance på parketten som Norges nye kaptein.

I forkant av EM i Makedonia i desember, har Lunde fått med seg Karoline Dyhre-Breivang og Marit Malm Frafjord i kapteinsteamet.

Sammen med tillitsvalgte Katrine Lunde Haraldsen og Terese Pedersen, utgjør disse fem spillerutvalget i det norske laget.

Men hvor lurt var det å gi mer makt til Duracell-kaninen Dyhre Breivang? Og hvordan stopper man kjeften på evigunge Tonje Larsen?

Nettavisen tryller fram svarene du ikke trodde du ville se på trykk i denne ukens utgave av «Ærlig talt-spalten».

1. - Hva kjennetegner en god kaptein?

- Det må være en som har lederegenskaper og en som klarer å få med seg gruppa. En som folk har det godt med og som har god dialog med spillerne, trenere og lederne.

2. - Hvilke oppgaver gir rollen deg på og utenfor banen på det norske landslaget?

- På banen så er det spesielle rutiner som en kaptein skal gjøre med oppvarming, dommere og slike ting. Ellers så er det å få laget til å bli klare til kamp. Sosialt, altså utenfor banen, så er vi en såpass sterk gruppe at det er så mange som bidrar. Jeg føler ikke at jeg har noe meransvar der. Det er viktig at alle deltar i den biten.

3. - Kan ikke du love meg at du nå jekker ned Tonje Larsen og Karoline Dyhre Breivang litt?

- Jo, det kan love deg. Jeg skal love å prøve i hvert fall, men det er ikke sikkert det går. Det er nok lettere med Tonje enn med ”Karo” i hvert fall. Hun er ekstrem på mange av de tingene hun gjør. Samtidig er det hun som holder styr på gruppa. Nå blir det sånn at mitt ord alltid skal gjelde, nei da. Jeg opplever gruppa vår som veldig åpen og at alle kan bryte inn og si hva de mener også ute på banen.

4. - Hvordan tror du det slår ut at hele kapteinsteamet fra forrige mesterskap nå er byttet ut?

- Jeg tror ikke det slår ut på noen spesiell måte. Det er selvsagt andre personer og andre væremåter, men alle som er med har vært i gruppa i lang tid. Vi kjenner veldig mange av rollene og hvor folk ligger an i løypa.

5. - Kan du svare meg på hvorfor dere klarer dere så bra likevel?

- Marit er flink til å disponere laget slik at mange får ansvar og muligheten til å spille. Hadde bare seks stykker fått tillit hele veien, ville man stått mer ribbet tilbake. Nå har mange fått spilletid og det gir trygghet i gruppa.

6. - Du har tidligere blitt skjøvet litt ut på sidelinjen av Gro og Katja, hvor godt takler du det?

- Jeg synes det er fint at andre tar mye plass, så lenge jeg får min plass på banen. Og det har jeg fått den siste tiden. Jeg trenger ikke så mye plass, jeg, vet du.

7. - Hvordan er det å gå inn i mesterskapet som skyhøye favoritter?

- Det er en selvfølge at det er forventningspress mot oss etter at vi har vunnet OL-gull. Vi i gruppa vet godt hva vi er gode for. Og folk rundt laget sier jo ikke at vi er favoritter for å være stygge, det er fordi de synes vi er gode.

8. - Du får mye skryt for måten du har kommet tilbake etter skulderskadens på, går alt Kristine Lundes vei nå?

- Nei, jeg føler ikke det har komme gratis. Men jo: Jeg er inne i en god periode, skulderen er bra og det er positivt det. Det går opp og ned: Litt opp etter skaden, litt ned på klubblaget og litt opp igjen nå i det siste.

9. - Hvorfor ble ikke du håndballkeeper du og, som søsteren di?

- Sånn jeg husker det var det sånn at ikke alle kunne stå i mål. Katrine ble sett på som litt heldig da hun fikk sjansen. Men jeg er glad for at jeg ikke står i mål nå. Jeg tør det rett og slett ikke lenger.

10. - Katrine uttalte i 2003 at du er mer «rastløs og temperamentsfull», mens hun er den «rolige og omsorgsfulle»? Stemmer det?

- Jo, jeg er nok det. Jeg har litt mer «maur i raua», som man sier på Sørlandet. Hun har nok rett i det, så jeg må bare si meg enig i den beskrivelsen.

Sjekk siste sportsnytt her!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).