Gå til sidens hovedinnhold

Arnesen: -Sirkelen sluttes

Liv Arnesen vil nå den største polardrømmen når hun neste år legger ut på sin siste ekspedisjon - i Nansens skispor.

I mars neste år setter Liv Arnesen og hennes makker Ann Bancroft stavene i snøen med kurs mot Nordpolen og Arktis. Der det franske skipet Tara vil stå og vente – i isen.

180 mil med drivis
I september i år vil Tara la seg fryse fast i de arktiske ismassene, og i løpet av to år la drivisen føre dem 180 mil avgårde.

Dette blir Arnesens siste ekstreme ekspedisjon.

- Jeg husker jeg leste om Nansen når jeg var liten, og har alltid hatt lyst til å kopiere det Nansen gjorde for 100 år siden, sier Liv Arnesen til TV 2 Nettavisen.

- Vet ikke hvor langt vi må gå
Tara fryses fast i isen i Arktis i september. Rundt åtte måneder senere vil Arnesen og Bancroft ankomme skipet.

- Utfordringen er at vi ikke vet hvor Tara vil være siden hun driver med isen, og at vi derfor ikke vet hvor langt vi må gå, fortsetter Arnesen.

Arnesen og Bancroft legger ut fra Ward Hunt Island i Canada i mars 2007. Uten forsyninger underveis skal de gå på ski til Nordpolen. Strekningen er 850 kilometer, og vil ta rundt to måneder.

Tøft med 50 kuldegrader
- Det fysiske vil nok bli den største utfordringen. Å starte i mørket i mars i 50 kuldegrader når strømmene går tilbake mot Canada, det kan bli tøft. Kommer det en storm fra nord, så kan man risikere å drive tilbake det vi har gått den siste uken. Det kan bli hardt å ikke miste motivasjonen da, tror polfareren.

Nå er Tara på plass i Oslo for å hedre Fridtjof Nansen, 110 år etter at han var den første som lot seg føre med drivisen i Arktis med skipet Fram.

Undervisning og studier
Tara Arctic 2007-2008 vil bli en ekspedisjon helt utenom det vanlige, og vil bli et utgangspunkt for et bredt spekter av vitenskapelige studier. Flere av verdens fremste polarforskere og oseanografer vil møtes for å observere, samle inn og analysere klimafenomenene på høye breddegrader.

Denne gangen går ekspedisjonen inn i et undervisningsopplegg, der barn og unge fra hele verden vil følge med på ekspedisjonen. Arnesen har tro på opplegget, som ble fulgt av 12 millioner barn i 2005.

- Sist gang vi prøvde ble vi stoppet av russiske myndigheter. Nå håper vi at dette vil bli en gjennomføring av opplegget som startet da, sier Arnesen til TV 2 Nettavisen.

Historisk samarbeid
Det er ikke første gang Arnesen og Bancroft legger ut på ekspedisjon sammen. I 2001 skrev de historie da de ble de to første kvinnene i verden som har seilet og gått på ski gjennom Antarktis. Ruten var på 2.747 kilometer og varte i 94 dager.

Bancroft har i likhet med Arnesen tidligere praktisert som lærer, og Arnesen mener dette er en viktig faktor.

- Det er jo det samme som driver oss og vi har samme motivasjonen for at dette undervisningsopplegget skal lykkes i tillegg til selve ekspedisjonen, avslutter Arnesen.

Planleggingen av ekspdisjonen har pågått i fire år, mens samarbeidet med Tara startet høsten 2005.

Reklame

Slik gjør du bålpannen om til en pizzaovn

Kommentarer til denne saken