Gå til sidens hovedinnhold

Arnold jagde nazister

Den unge kroppsbyggeren Arnold Schwarzenegger var i 1964 aktivt med på å bryte opp en nynazistisk demonstrasjon, skriver et østerriksk magasin lørdag. I USA beskyldes guvernørkandidaten for å ha nazisympatier.

I siste utgave av magasinet NU, forteller den fremtredede østerrikske politikeren Alfred Gerstl at den 17-årige Schwarzenegger og hans kroppsbyggervenner, jaget nynazister bort fra en demonstrasjon mot den antifascistiske lederen for en læreanstalt i Arnolds hjemby, Graz.

Schwarzenegger er i ferd med å seile opp som den mest populære republikanske kandidaten foran guvernørvalget i California førstkommende tirsdag. I avstemningen skal velgerne i vestkyststaten ta stilling til om guvernør Gray Davis skal fortsette i sin stilling, og til hvem som eventuelt skal erstatte ham.

Gerstls uttalelser blir ventelig tatt varmt i mot av Schwarzeneggers valgkampstrateger, skriver Reuters. Kampanjeledelsen har de siste dagene hatt en tøff oppgave med å takle påstandene om at den østerrikskfødte skuespilleren har hatt nazisympatier, og at han flere ganger har opptrådt dårlig overfor kvinner.

Nazipåstandene ble kjent gjennom tv-kanalen ABC og storavisen New York Times tidligere denne uken. De to mediene siterte hittil upubliserte deler av et intervju Schwarzenegger ga i 1977.

- Jeg beundrer Hitler¿fordi han steg fra å være en enkel mann nesten uten formell utdannelse og til makten. Og jeg beundrer ham fordi han var slik en god offentlig taler, og for hva han fikk ut av det, skal Schwarzenegger ha sagt i 1977.

Guvernørkandidaten avviste selv nazipåstandene ved å si at han alltid har foraktet Hitler og nazistene.

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?