Gå til sidens hovedinnhold

Arnold må vente lenge

På grunn av et stort antall fjernstemmer, kan det ta uker før det endelige resultatet av guvernørvalget i California er klart. Valglokalene åpner klokken 16.00, og Arnold Schwarzenegger krysser fingrene.

Rundt 3,2 millioner californiere har bedt om å avlevere fjernstemmer før tirsdagens guvernørvalg. Det kan bety at resultatet av valget ikke vil være klart før om flere uker, skriver New York Times.

Mer enn to millioner fjernstemmer er allerede på plass i valgkontorene, men 1,2 millioner stemmer vil ikke bli talt opp før lenge etter at stemmelokalene er stengt. Dersom resultatet blir svært jevnt, noe flere målinger tyder på, kan det altså ta lang tid før noen ny guvernør kan utropes, eller de kan slå fast om Gray Davis blir sittende.

Todelt valg
Valget tirsdag er et såkalt tilbakekallelsesvalg, og er todelt. Velgerne skal først avgjøre om de vil kaste den sittende guvernøren Gray Davis. Dersom over halvparten av velgerne vil dét, er Davis ute av kampen.

Den nye guvernøren blir da den av de andre kandidatene som får flest stemmer. California har forsøkt å fjerne eller tilbakekalle en valgt guvernør 31 ganger siden 1911, men har aldri greid å samle inn nok stemmer. Det ble gjort tre mislykte forsøk på å fjerne Ronald Reagan mens han var California-guvernør.

Hard kamp
De siste meningsmålingene viser at det kan bli en hard kamp om å få kastet Davis. Søndag viste en måling at 54 prosent ville fjerne ham, men Davis har fått vind i seilene de siste dagene.

Blant de andre kandidatene er det Arnold Schwarzenegger som har den største oppslutningen. Den republikanske skuespilleren fikk 37 prosents oppslutning på søndagens måling, mens demokraten Cruz Bustamante lå på andreplass med 29 prosent.

Dersom disse tallene blir det endelige valgresultatet, blir altså Schwarzenegger guvernør, selv om han bare får 37 prosent av stemmene og 46 prosent stemmer mot å fjerne Davis.

Bare én fjernet
Valglokalene åpner 16.00 norsk tid og stenger 12 timer senere. Men resultatet kan altså la vente på seg.

Bare en eneste gang er en guvernør blitt fjernet ved denne spesielle formen for valg: Det skjedde i North Dakota i 1921. 18 av USAs 50 delstater har spesielle ordninger for å kvitte seg med uønskede delstatsledere.

Reklame

Her får du tak i de superpopulære shortsene