Gå til sidens hovedinnhold

Arrestert for påstått homosex - igjen

- Konspirasjon, mener tilhengerne av Malaysias opposisjonsleder.

Den malaysiske opposisjonslederen Anwar Ibrahim ble onsdag arrestert av bevæpnet politi utenfor sitt hjem, melder BBC .

Eks-statsminister innrømmer å ha løyet om Anwar. Se video.

Den 60 år gamle opposisjonslederen skulle etter planen forklare seg til politiet om anklager om homoseksuelle handlinger før han ble arrestert.

En tidligere mannlig medarbeider gikk for to uker siden ut og anklaget Anwar for å ha antastet ham seksuelt. Homoseksualitet kan i Malaysia straffes med inntil 20 års fengsel.

Anwar Ibrahim er gift med Wan Azizah Wan Ismail, som for tida leder opposisjonsgruppa i det malaysiske parlamentet. Parets datter Nurul Izzah Anwar ble i mars også valgt inn i parlamentet.

Konspirasjon
Det hele ligner mye på hva som skjedde for ti år siden. Anwar var da visestatsminister, og ansett som «kronprinsen» til sittende statminister Mahathir bin Mohamad . Uenighet rundt politikk og beskyldninger fra Anwar om korrupsjon og ukultur i den politiske eliten gjorde at forholdet mellom de to surnet mot slutten av nittitallet.

I 1998 ble Anwar beskyldt og tiltalt for korrupsjon og homofili og sparket fra regjeringen.

Flekkete madrass
Rettssaken var en farse der en flekkete madrass ble sendt inn i retten mer enn 20 ganger som bevismateriale for «unaturlig sex». Noen av de seksuelle handlingene skal ha foregått i en bygning som ikke var bygget på det tidspunkt handlingene skulle ha funnet sted og en av de påståtte partnerne skulle ha tatt et nattfly fra England ens ærend for å ha sex med Anwar for så ha fløyet tilbake igjen med en gang det var over.

Mahathir gikk også ut på tv og konkluderte med at sin tidligere visestatsminister var skyldig - selv om dom ikke var falt i saken.

Den daværende amerikanske visepresidenten Al Gore kalte rettssaken «et hån», noe Mahathir avfeide som utidig innblanding i landets interne affærer.

Ni år for homofili
Resultatet ble uansett at den tidligere politiske stjernen ble dømt til seks års fengsels for korrupsjon og ni års fengsel for sine homofile handlinger.

I 2004 ble han sluppet fri da høyesterett fant uregelmessigheter i påtalemaktens sak mot ham, men konkluderte likevel med at det var sannsynlig at han hadde gjort seg skyldig i «homoseksuell aktivitet».

Tidligere i år stod en lattermild tidligere statsminister frem og innrømmet at beskyldningene mot Anwar var falske. Mahathir gikk siden tilbake på innrømmelsen sin og mente at det hele dreide seg om sarkasme.

Saken fortsetter under videoklippet

HTML EMBED

Tidligere statminister Mahathir Mohamed fra 1.12 og utover i videoklippet:Jeg arresterte Anwar. Og det var overhodet ingen grunn til det. Det fantes ikke. Det var ingen grunn til det. Det var ingen forbrytelse som hadde blitt begått av Anwar. Det var det ikke det hele tatt. På grunn av dette var det en urettferdig handling. Det var også noen fraksjoner som ønkset å kaste meg på den tiden. Men på den tiden var det litt vanskelig. Jeg hadde makten, og det var vanskelig å kaste meg. Men nå har jeg ikke noe makt lenger.

Comeback
I år gjorde Anwar politisk comeback etter å ha vært utestengt fra politikken i 10 år på grunn av sine angivelige forbrytelser. Opposisjonen gjorde et meget godt valg i mars i år og tok en tredjedel av setene i parlamentet. Flere har igjen begynt å snakke om Anwar som en fremtidig statsminister.

Men nå er han altså nok en gang arrestert etter homofilibeskyldninger. Forrige gang han ble arrestert brøt det ut store demonstrasjoner i landet, som anses som et demokrati.

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen