Fem medlemmer av internasjonale hjelpeorganisasjoner er løslatt mot kausjon etter at de ble arrestert av greske myndigheter på Lesvos.

Les også: Møt de norske Hellas-farerne: - Vi er ikke helter

De fem ble torsdag siktet for å ha satt kursen mot en båt med flyktninger og migranter uten å ha fått klarsignal fra kystvakten. De fem, tre spanjoler og to dansker, har nektet for at de har gjort noe galt og hevder at de bare forsøkte å redde liv, skriver Greek Reporter mandag.

Dansk statsborger måtte betale 10.000 euro

De to danskene, Mo Abbassi og Salam Aldeens, tilhører hjelpeorganisasjonen Team Humanity. For den ene, som eier en av båtene som ble brukt for å komme båtflyktningene til unnsetning, ble kausjonen satt til 10.000 euro (cirka 97.000 norske kroner). Han ble også nektet å forlate landet før neste rettssak. Ifølge Team Humanity kan det ta inntil 18 måneder. For de fire andre ble kausjonen satt til 5000 euro for hver.

- Sette seg i respekt

- Ja, jeg har hørt om arrestasjonene, og de overrasker meg. Etter hva jeg hørte var det blant annet spanske brannmenn som ble arrestert mistenkt for å være menneskesmuglere. Det kan virke som om greske myndigheter og aktørene som deltar i Frontex-samarbeidet vil sette seg i respekt. Når vi har vært ute og hentet båter som holder på å synke, har det hendt at Frontex har vært der og stoppet oss 200 meter fra land og overtatt operasjonen.

Det sier Martin Kvernbekk til Nettavisen. Han er en av flere norske frivillige som har deltatt over lengre tid i redningsarbeidet på greske øyer. For øyeblikket befinner han seg i Libanon, der han kartlegger muligheten for frivillig innsats i en flyktningeleir der. Kvernbekk er ikke tilknyttet noen av de etablerte NGO-ene, men jobber på egenhånd.

- Kan det være en fare for at dere som gjør en frivillig humanitær innsats for båtflyktningene i Egeerhavet forveksles med menneskesmuglere eller risikerer å hjelpe menneskesmuglerne?

- Prøver å hjelpe i en krise

- Vi hjelper ingen med å komme over. Det vi gjør er å passe på at de som kommer ikke synker og at de kommer i kontakt med mottaksapparatet. Vi gir folk som kommer mat, vann og tepper, og vi prøver å trøste de som har mistet familie. Vi er kun medmennesker i en forferdelig humanitær krise, en krise som skulle vært håndtert av andre enn oss frivillige, sier Kvernbekk.

- Hvordan opptrer dere i møte med menneskesmuglerne?

- Jeg har vært med på én sivil arrestasjon av en vi mistenkte var menneskesmugler. Det var i fjor høst på Lesvos. Vedkommende ble overlevert til greske myndigheter. Men det er sjelden vi ser smuglerne selv og det er sjelden at de selv kjører båtene. De pleier å holde seg på land på tyrkisk side, sier Kvernbekk.

Avviser anklagene

Team Humanity gir på sin Facebook-side klart uttrykk for at de mener anklagene mot de to danskene er grunnløse.

- De er blitt anklaget for menneskesmugling, noe våre tre medlemmer på øya har kjempet for å motbevise, skrev organisasjonen på sin hjemmeside lørdag.

Marco Blanco, en av spanjolene som ble pågrepet, sier ifølge Greek Reporter at de er sjokkert over arrestasjonene.

- Den eneste grunnen til at vi kom til Lesvos var for å hjelpe. Vi er brannmenn. Jobben vår er å hjelpe folk. Fra det øyeblikket vi kom har vi koordinert innsatsen vår med greske myndigheter og rapportert til dem hva vi gjør, sier han.