Gå til sidens hovedinnhold

- Asbest vil kreve 100.000 liv

Lungekreft utløst av asbest kommer til å kreve opptil 100.000 menneskeliv bare i industrilandene de neste 25 årene. Asbestdøden vil toppe seg om 10 til 15 år, mener britiske leger.

Storbritannia og andre europeiske land er verst ute. Derimot kan USA allerede være over den verste kneika, skriver det anerkjente britiske legetidsskriftet British Medical Journal (BMJ) i sin nyeste utgave.

Asbest er et mineralstoff som er svært motstandsdyktig mot varme, og som tidligere ble mye brukt til isolasjon. Stoffet er svært kreftfremkallende, og regnes som spesielt farlig fordi folk som arbeider med det ofte puster inn betydelige mengder asbestfibre.

Risiko
Den største risikogruppen består av menn som arbeidet i bygningsbransjen før det ble forbudt å bruke asbestbaserte isolasjonsmaterialer. Denne gruppen har stor overhyppighet av mesotheliom, en ellers sjelden type svulst i brysthinnen

Men mesotheliom har også vært konstatert hos personer som har hatt mer indirekte kontakt med asbest. Blant disse er koner og døtre av bygningsarbeidere som har vasket sine fedres eller ektemenns arbeidstøy, skriver BMJ.

I Storbritannia registreres det nå rundt 1800 mesotheliom-dødsfall per år. Denne typen kreft får skylden for étt av 200 dødsfall blant britiske menn, og étt av 1500 blant landets kvinner, heter det i den nye utgaven av legetidsskriftet, som kommer i salg lørdag.

Dødstall
- Epidemien vil trolig toppe seg en gang mellom 2015 og 2020, med et dødstall på rundt 2000 i året i Storbritannia. Utsiktene er omtrent de samme for resten av Europa, mener professor Tom Treasure ved det svært velrenommerte sykehuset Guy’s Hospital i London.

- Det er ingenting vi kan gjøre for å forhindre at arbeidere som ble utsatt for asbest på 1950-, 60- og 70-tallet blir rammet av kreft. Det vi kan gjøre, er å stille diagnosen tidlig, behandle kreften aktivt og studere hvordan den best lar seg bekjempe, sier Treasure.

Norske myndigheter innførte i 1977 nye og strenge regler for omgang med asbest. Det ble forbudt å bruke stoffet til isolasjon, og på andre bruksområder ble det påbudt å bytte asbesten ut med andre stoffer overalt hvor det er mulig.

Reklame

Halv pris hos Ferner Jacobsen