Gå til sidens hovedinnhold

Asia dempet børsfallet

Etter massivt børsras i USA onsdag ga utviklingen i Asia torsdag håp.

Etter stengetid torsdag var det flere lyspunkter på Asias børser.

Hong Kongs Hang Seng-indeks endte ned 0,70 prosent, Japans Nikkei endte ned 0,63 prosent og i Singapore endte Straits Times ned 0,11 prosent.

Samtidig endte Shanghais Composite-indeks opp 1,27 prosent, New Zealands NZSE 50 endte opp 0,78 prosent, Koreas Kospi endte opp 0,62 prosent og Australias All Ordinaries endte flatt på minus 0,01 prosent.

Gull fortsetter å øke i verdi og noteres torsdag for første gang til over 1800 dollar per unse.

Nytt ras på Wall Street
På Wall Street kastet investorene ut aksjer. Ved avslutningen på handelen på New York-børsen var Dow Jones-indeksen ned hele 4,6 prosent til 10.719 poeng. Den brede S&P 500-indeksen var samtidig ned 4,4 prosent til 1.121, med finansaksjene mest ned.

Den teknologitunge Nasdaq Composite-indeksen var ned 4,1 prosent til 2.381 poeng.

Smittet over til Europa
Det var kraftige fall på de europeiske børsene også. I Frankfurt var DAX-indeksen ned 4,9 prosent på ettermiddagen norsk tid, mens Londons FTSE-indeksen var ned 2,8 prosent.

Verst var det imidlertid for den franske storbanken Societe Generale, som var ned nesten 20 prosent onsdag ettermiddag.

Det gikk rykter om at kredittrating-byrået Standard & Poor's vil nedgradere gjelden til Frankrike og Belgia. Dette fikk frykten for at den europeiske gjeldskrisen kan bre om seg, til å ramme finansmarkedene.

Få ut finger´n
David Buik i BCG Partners er en av BBCs mest benyttede kilder innen finans. Torsdag morgen kom han med følgende analyse av urolighetene på verdens børser:

- Årsaken til problemene er åpenbar. Det er usikkerhet. Vi i finansverdenen er flink til å takle gode nyheter, vi er kanskje enda flinkere til å takle dårlige nyheter, men usikkerhet er det verste vi vet. Usikkerheten skyldes mangel på lederskap i USA og Europa. Nå må Obama og europeiske ledere slutte og prate om kutt, de må gjennomføres - og det raskere enn svint, sier han til BBC.

Kommentarer til denne saken