Mange nordmenn har vært askefast i utlandet etter at vulkanen på Island begynte å spy ut aske. Men få har sittet fast så lenge som Andreas Hage (30) og Anne Karen Stokke (29) fra Oslo.

Nå lengter de to vennene hjem til Norge.

- Det er jo verre steder å være stuck, men samtidig savner vi jo venner og familie hjemme, sier Andreas til Nettavisen.

Han får støtte fra Anne Karen.

- Det skal bli godt å komme hjem til jobb, venner og samboere igjen, supplerer hun.

Sitter du også askefast? Kontakt Nettavisens journalist på jb@nettavisen.no

- Flyene er fulle
Turen til New Zealand har vært planlagt i flere år, og skulle etter planen vare i fire uker. Men nå må de to bli i landet i to uker ekstra.

- Vi skulle egentlig reist hjem forrige tirsdag, fra Hong Kong, men flighten vår ble kansellert og da måtte vi bli her, forteller Andreas.

Årsaken var askeskyen som rammet flytrafikken i store deler av Europa i forrige uke, og som førte til at blant annet luftrommet over hele Norge ble stengt.

Men selv om askeskyen nå har løst seg opp, kommer ikke Andreas og Anne Karen seg hjem før den 3. mai.

- Da vi fant ut at det kom til å gå galt, gikk vi til flyselskapet som ga oss en ny flight den 3. mai. Vi har også sett på mulighetene for å fly med andre flyselskap, men billettene er veldig dyre og de kunne ikke få oss hjem før den datoen uansett, siden alle flyene fra Asia til Europa er fulle, sier 30-åringen.

Les også: Lanzarote - Oslo: Fire dager!
Les også: Sendte taxi til Spania for å hente nordmenn

Ser mer av landet
Andreas og Anne Karen, som har kjent hverandre siden 4. klasse på barneskolen, ser likevel positivt på situasjonen.

- Vi skulle jo vært på jobb, men dette er jo ikke noe vi kan gjøre noe med. Så man må gjøre det beste ut av det, sier Andreas.

Venneparet bestemte seg derfor for å se mer av New Zealand.

- Siden vi ble stuck her i to uker likevel, bestemte vi oss for å se deler av New Zealand vi ikke hadde sett, de nordlige delene. Det er mye å se her, så det er ikke noe problem, sier han.

Ifølge Anne Karen er det ikke bare negativt å være askefast.

- Det beste med å sitte fast her, er jo at vi får mer tid til å utforske deler av landet vi ikke egentlig hadde planlagt å se, sier hun til Nettavisen.

Og heldigvis; reiseforsikringen dekker oppholdet mens de må vente på hjemreisen.

- Forsikringsselskapet vårt har bekreftet at vi får dekket opphold og mat til vi kommer hjem, sier Andreas til Nettavisen.

- Veldig spesielt
Går alt etter planen går de på flyet i Hong Kong neste mandag, før de flyr til Norge via Frankfurt.

- Hvilke tanker gjør du deg om at det er en vulkan på Island som gjør at dere må bli på New Zealand?

- Det gjør at det er en veldig spesiell situasjon. For det skjer jo veldig sjeldent at en sånn type naturkatastrofe rammer flytrafikken. Vi har jo også truffet veldig mange andre som er ute og reiser og er i samme situasjon som oss. Så det gjør det jo veldig spesielt, at vi er så mange i samme situasjon, sier Andreas.