Gå til sidens hovedinnhold

- Asker og Bærum blir en del av Oslo politidistrikt

Regjeringen har klart å samle et betydelig politisk flertall bak politireformen.

Det innebærer trolig at landet blant annet får færre og vesentlig større politidistrikter.

To grunnleggende endringer i regjeringens forslag til politireform er nemlig ønsket om færre og større politidistrikter og slik etableringen av større etterforskningsmiljøer. Forslaget legger opp til at dagens 27 politidistrikter skal slås sammen til tolv nye distrikter. Antall lensmannskontor og tjenestesteder skal også kuttes betraktelig uten at antallet er tallfestet.

Det var søndag formiddag ikke klart hva regjeringspartiene har fått gjennomslag for, men det er på det rene at det er oppnådd enighet på Stortinget om den såkalte nærpolitireformen. Ingen av partiene vil kommentere hva enigheten innebærer overfor NTB før pressekonferanse i Stortinget søndag ettermiddag.

Ifølge Dagbladet innebærer enigheten at det blir 12 politidistrikt. Dette er det samme antallet som regjeringen foreslo.

Her er tre av justeringene i forhold til det opprinnelige forslaget:

* Asker og Bærum blir en del av Oslo politidistrikt.
* Finnmark blir ikke delt i to, men blir et eget distrikt.
* Troms blir eget politidistrikt.

Les også: Slår alarm om det nye politikartet

Bred enighet

– Det er viktig for oss å gjøre det vi kan for å få et så bredt flertall som overhodet mulig bak en så stor reform, sa justisminister Anders Anundsen (Frp) til NTB da han oversendte reformforslaget til Stortinget i starten av mars.

I tillegg til støttepartiene Venstre og Kristelig Folkeparti, deltar også Arbeiderpartiet når regjeringspartiene innkaller til pressekonferanse i Stortinget senere søndag. Etter det NTB får opplyst er enigheten med Ap «en del av nyheten» som skal presenteres senere søndag.

Les også: - Legg ned lensmannskontorene

Legger ned politireserven?
Det kan dermed tenkes at Ap har fått gjennomslag blant annet for å legge ned politireserven, slik justispolitisk talsperson og nestleder Hadia Tajik tok til orde for i våres.

Regjeringen har lovet bedre kapasitet til å håndtere organisert kriminalitet, økonomisk kriminalitet og seksualforbrytelser etter å ha gjennomført reformen.

Anundsen understreket i mars dessuten at det fortsatt er hensikten å nå målet om to polititjenestemenn per 1.000 innbyggere. Omorganiseringen vil frigjøre administrativ personell til politiarbeid. Flere politifolk som i dag jobber med administrative oppgaver skal tilbake til politioperative oppgaver. (©NTB)

Reklame

Nå: Gjør et kupp på alt du trenger til løpeturen

Kommentarer til denne saken