Askesommer eller ikke, familieferien er hellig for nordmenn.

- Vi har hatt godt salg daglig siste uken, tross askeskyen. Sist uke var for eksempel skoleferiesalget 14 prosent bedre enn tilsvarende salgsuke i fjor, opplyser Ving-sjef Gunnar Grosvold.

- Salget viser at askeskyen ikke påvirker reiselysten negativt. Tvert imot regner vi med økt salg de neste dagene som følge av en uke med kansellerte avganger, legger han til.

Grosvold er ellers glad for at trafikken snart er i gang på vanlig måte, og at selskapet har fått de aller fleste av kundene som har vært berørt hjem.

Få avbestiller

Hos Apollo har det vært normal pågang av bestillinger og lite avbestillinger i hele askeskyperioden. For informasjonssjef Helen Begby virker det ikke som om askeskyen vil endre folks ferievaner med det første.

- Dog har det siste døgn vært mange spørsmål og usikkerhet rundt kundens rettigheter siden Europeiske gikk ut med en relativt unyansert melding om at man ikke burde bestille reise i disse dager. For å presisere, det er overhodet ingen risiko å bestille en pakkereise, påpeker Begby.

Ved kansellering på grunn av vulkanaske eller lignende vil kunden få alle sine penger refundert.

Nettopp denne tryggheten gjør at svært mange velger denne ferieformen, særlig når den viktigste ferien skal bestilles – sommerferien.

- I tillegg til den økonomiske tryggheten, vil en reisearrangør både bidra med forpleining og hjemreise om kanselleringen er et faktum, opplyser Elisabeth Larsen-Vonstett, informasjonssjef hos Star Tour.

Les også:- Trygt å bestille sommerferie nå

Billig i mai

Onsdag morgen kunne også Star Tour sende av gårde et fullsatt fly med fornøyde og ferieklare kunder fra Oslo Gardermoen til Gran Canaria. En returreise fra Gran Canaria til Trondheim tok også av som planlagt i morgentimene. Går alt som planlagt vil flyet fra Trondheim til Gran Canaria med 184 passasjerer ta av til oppsatt tid i ettermiddag. Også hjemreisen til Oslo for 199 Gran Canaria-gjester ser ut til å gå på tid.

Larsen-Vonstett understreker at det fremdeles kan skje forandringer, men dersom kundene ikke hører fra selskapet skal de møte opp på flyplassen til avtalt tid.

For dem som både har reiselyst og sjansen til å bestille en Syden-tur ganske snart, er dette tiden for de billigste billettene.

- Dette er den beste tiden å reise på synes jeg. Rundt Middelhavet er det tidlig vår og tidlig varmt. I tillegg er jo mai det årlige høydepunktet for billigcharter, kommenterer Larsen-Vonstett.

Også Apollo snakker om gunstige reisetidspunkt i mai og i juni fram til skoleferien begynner. Prisene er lavere enn ellers og tilbud er ifølge bransjen gode.

Katla kan ødelegge

I helgen ble det skrevet om eventuelle følger om nabovulkanen til Eyjafjallajökull, Katla, skulle våkne.

I tre av fire tilfeller hvor Eyjafjallajökull har hatt et utbrudd, har Katla fulgt hakk i hel. Forskere advarer mot både tsunami og enorme flodbølger dersom Katla skulle våkne til liv.

- Det ville vært katastrofalt. Katla er en stor vulkan, som ligger 15-20 kilometer vest for Eyjafjallajökull. Hun er mye større enn nabovulkanen som har utbrudd nå, og har mye større magmakammer, forklarte professor Johan Petter Nystuen ved Institutt for geofag ved Universitetet i Oslo til Nettavisen.

Ifølge Nystuen vil et utbrudd fra Katla trolig også kunne bli svært langvarig.

- Hvis Katla får utbrudd vil flytrafikken kunne bli totalt lammet i lange tider. Da kan du nok glemme sommerferien, mener han.

Les mer: - Våkner Katla, kan du glemme sommerferien