Gå til sidens hovedinnhold

Askesky over Norge

Tvang helikoptere på bakken, men forsvinner helt i løpet av kvelden.

Onsdagens prognose fra det britiske meteorologiske institutt, Met Office, viser at en askesky fra vulkanen på Island nå ligger over våre områder, slik Nettavisen skrev tirsdag.

Skyen lå ved 08-tiden norsk tid over Nordvestlandet og Østlandet. Ifølge prognosen vil den bli mindre og flytte seg nordover i løpet av ettermiddagen.

Ved 20-tiden vil Norge igjen være helt askefri.

Kan bestemme selv
Men skyen får ingen store konsekvenser for flytrafikken, fordi det er en såkalt sone 2-sky med lave askekonsentrasjoner.

- De flyselskapene som har sine operative og tekniske prosedyrer på plass for å fly i et sone 2-område, har anledning til å fly, sier informasjonsrådgiver Bjørn Erlandsen i Luftfartstilsynet til Nettavisen.

Dermed er det opp til flyselskapene selv å bestemme om de ønsker å fly eller ikke.

- Situasjonen er som den har vært. Den forandrer seg fra time til time, og det er observasjoner som teller, sier han.

Les også: Ny askesky treffer Norge

Helikoptere på bakken
Vaktleder Owe Frøland ved Hovedredningssentralen Sola forteller imidlertid at de onsdag morgen hadde noen begrensninger på flygninger, men at det ikke har hindret noen oppdrag.

- Vi har hatt en stripe mellom Haugesund, Bergen og Molde. Den går over mot Østlandet mot Moss og Lillehammer. Nord og sør for dette er det ingen aske, sier Frøland til Nettavisen.

Les også: Askefast i to uker

Kommentarer til denne saken