Gå til sidens hovedinnhold

Askeskyen stenger luftrommet

Dårlig nytt før pinse: Deler av Norge lammes fredag klokken 14.

Fra fredag klokken 14 stenges luftrommet over Andøya, Narvik, Bardufoss, Stokmarknes, Evenes og trolig Tromsø for ordinær flytrafikk.

Det skyldes områder med tett konsentrasjon av aske.

Stengningen gjelder fram til klokken 20 fredag.

- Prognosene sier at det vil være sone 1-forhold i dette området. Ut over klokka 20 er det utrolig vanskelig å si noe om situasjonen, sier fungerende informasjonsdirektør Bjørn Erlandsen i Luftfartstilsynet til NTB.

Har du tips om saken? Send SMS eller MMS til 2242 og merk «tips» i emnefeltet - eller send e-post til vaktsjef@nettavisen.no

SAS: - Ser an utviklingen
Hos SAS kan to avganger til Evenes og Tromsø i ettermiddag bli berørt:

- Men nå ser det helidgvis ut til å være en viss bedring, så vi ser det an og kansellerer ikke noe ennå, sier informasjonssjef hos SAS, Knut Morten Johansen, til Nettavisen klokken 11.

Hos Norwegian er de avventende:

- Norwegian flyr til både Tromsø og Evenes, men vi har ikke kansellert noen fly ennå, sier kommunikasjonsdirektør i Norwegian, Anne-Sissel Skånvik, til Nettavisen klokken 10.

Widerøe kansellerer
De tre Widerøe-rutene Bodø-Svolvær-Bodø, Bodø-Røst-Leknes-Bodø og Bodø-Svolvær-Leknes har alle blitt kansellert fredag morgen.

Det er usikkert hvor lenge flytrafikken blir hindret av askeskyen, men trolig blir flere flygninger kansellert.

Informasjonssjef Siw Sandvik i Widerøe sier prognosene er dårlig utover formiddagen.

- Møt opp
- Askeskyen skaper problemer på strekningene med mindre enn en halv times flyvning. Derfor er alle flygningene til Lofoten så langt i dag kansellert. Prognosene viser at det trolig blir flere kanselleringer utover formiddagen. For ettermiddagen ser prognosene bedre ut, sier Sandvik til Lofotposten.

Hun oppfordrer de som skal ut å fly å gå inn på Widerøes sin nettside under «Fly i rute» for å finne mer informasjon.

- Ellers må de som skal ut og reise møte opp på flyplassen de skal reise fra, sier Sandvik.

Følg med selv!
Avinor opplyser at reisende må forholde seg til flyselskapene og reisebyråene - og deres nettsider og Facebook-profiler for informasjon om egen reise. For nærmere informasjon om offshoretrafikken, må helikopteroperatørene kontaktes.

Følg med på flyforsinkelser og -innstillinger her.

Luftfartstilsynet vurderer situasjonen fortløpende, basert på de værdataene og det regelverket den europeiske luftfartsbransjen forholder seg til.

Kommentarer til denne saken