Gå til sidens hovedinnhold

Åsne tilbyr en halv million

Åsne Seierstad og Cappelen tilbyr å starte en stiftelse for en halv million kroner i Shah Mohammed Rais navn.

Stiftelsen, som kan få navnet Shah Mohammed Rais Foundation, skal jobbe for å fremme afghansk kultur og lesekunsten i Afghanistan og utlandet.

Fortsetter kulturarbeid
- Dette blir en forlengelse av det viktige kulturarbeidet Rais allerede gjør via sin bokhandel som han har holdt gående under ulike regimer i 30 år, sier Åsne Seierstad.

Forslaget til forlik, som ble lagt frem i Forliksrådet torsdag, ble ikke umiddelbart godtatt av Shah Muhammed Rais og hans familie. De ville kikke nøyere på dokumentet, oversette det til engelsk og rådføre seg med hele familien.

Håpet på løsning
- Klart vi er litt skuffet over at det ikke ble en løsning i dag. Vi trodde advokat Per Danielsen satt på alle fullmakter, sa Anders Heger i Cappelen. Fristen er satt til neste torsdag om å godta forliket eller ikke.

- Vi er selvfølge villige til å diskutere detaljer, men beløpet og rammene står fast, sier Cappelens og Åsne Seierstads advokat, Anine Kjærulf.

De understreker at tilbudet er i tråd med det Rais tidligere har formidlet om at beløpets størrelse ikke er viktig, og at det er et tilbud etter en modell som man diskuterte i forrige møte.

Ingen beklagelse
Shah Mohammed Rais' sønn Turaj presenterte familien i Forliksrådet torsdag. Per Danielsen sier at familien noterer seg at ønsket om en beklagelse ikke er fulgt.

- Vi mener at dette forslaget langt på vei er en anerkjennelse av Shah Muhammed Rais og hans arbeid, sier Anine Kjærulf.

Kravet Seierstad og Cappelen stiller er at stiftelsen skal være uavhengig av partene og at pengene ikke skal kunne fordeles mellom klagerne eller deres nært forestående.

Rais og hans familie skal velge et styremedlem, det samme skal den andre parten. Åsne Seierstad skal ikke være med i stiftelsen.

Advokat Kjærulf mener at beløpet på 500.000 kroner er langt høyere en det familien Rais antakelig ville få gjennom en prøving i retten. Dersom familien Rais går med på forliket, vil striden om bokhandleren i Kabul være avgjort.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai