Gå til sidens hovedinnhold

Astrid finner middagen i søpla

Astrid (23) har levd på mat hun finner i søpla i over tre år.

Indrefilet, entrecôte, kjøttdeig, kjøttboller, ørret, ost, smør, melk, yoghurt, frokostblandinger, poteter, paprika, salater, epler, kiwi, sjokolade, riskrem.

Astrid har alt hun trenger for å lage alle dagens måltider - og mer til.

Og alt finner hun i søppelkonteinere.

- Mesteparten av det jeg spiser finner jeg i konteinere. Hvis det har vært litt tynt en periode sper jeg på med litt matolje, margarin, smør eller melk fra butikken, men det er sjelden. Jeg pleier å kjøpe et par store poser med tørkede bønner/linser et par ganger i året, ellers kommer resten fra konteinere, forteller Astrid Bruun Arnesen (23) til Nettavisen.

Drar etter stengetid
Astrid Bruun Arnesen har drevet med såkalt «dumpster diving» - eller konteinersvømming - i tre og et halvt år. Konteinersvømming innebærer at du leter gjennom ting andre har kastet, fordi du selv vil bruke det eller spise det.

Astrid bor i dag sammen med kjæresten Lars Jølle Berge (27) i Tromsø i et kollektiv på til sammen sju personer, og begge studerer arkeologi ved Universitet. Nå lever de av Tromsø-butikkenes «søppel».

Mens Astrid har drevet konteinersvømming i over tre år, har Lars holdt på siden i fjor høst. De drar ut på konteinersvømming flere ganger i uka etter butikkenes stengetid klokka 23, og henter mat fra steder som er ulåst og tilgjengelige. Maten de hentes deles av hele kollektivet.

Hva synes du om denne formen for konteinersvømming? Synes du butikkene bør tilrettelegge for konteinersvømmere? Diskutér i kommentarfeltet!

(Saken fortsetter under bildet)

300.00 tonn
Bare i Norge kastes det årlig 300.000 tonn spiselig mat. Det utgjør en fjerdedel av alt vi produserer og importerer.

- Det er helt horribelt. Per i dag produseres det faktisk ikke for lite mat i verden, men noe er hakke galt når det gjelder fordeling og utnyttelse av de ressursene som finnes. Dette får store konsekvenser, både moralsk og miljømessig. Det finnes omkring 1 milliard feilernærte mennesker i verden. De omkring 40 millioner tonn mat som hvert år vrakes av amerikanske husholdninger, matbutikker og restauranter, er nok til å mette samtlige, sier Astrid.

- Bra kvalitet
Astrid og kjæresten Lars har opprettet en egen Facebook-gruppe der de kan fortelle og vise venner og familie om det de finner i konteinerne.

- Mange kunne ikke helt skjønne hvorfor vi ikke bare kjøpte maten i stedet, og jeg tror folk ikke helt skjønte hvor mye mat vi faktisk finner, og hvor mye av det som er av bra kvalitet. Målet var ikke nødvendigvis å få «alle» til å begynne med konteinersvømming, men heller å «vekke» folk litt, og vise dem hva det går i, sier Astrid om opprettelsen av FB-siden.

- Hvorfor holder dere med på dette?

- Det begynte som en samvittighetsgreie. Jeg har, som mange andre, vokst opp med at man kaster ikke mat. En kveld gikk jeg tilfeldigvis forbi en konteiner som sto åpen, og så hvor mye som lå der. Ikke bare var det spiselig, en del av det var også av svært god kvalitet. Det eneste som var galt med maten, var at tallene på etiketten viste morgendagens dato, og butikkene skulle være stengt dagen etter, sier Astrid, som ikke nøler med å invitere gjester til middag.

- Gi det et forsøk!
Det er NRK som først bringer historien om Astrid og Lars. De forteller at de ser på seg selv som en del av en internasjonal bevegelse, og er opptatt av miljøet, ressursutnyttelse og fordeling.

- Det er en motreaksjon på hvordan samfunnet er blitt, hvordan overproduksjon er blitt en naturlig og kalkulert del av blant annet matindustrien, sier Lars Jølle Berger til NRK.

Bare i Tromsø vet Astrid og Lars om et 20-talls konteinersvømmere, og stadig flere kommer til.

- Vil du oppfordre andre til å konteinersvømme?

- Hvis det appellerer til dem, er det jo bare å gi det et forsøk. Man skal ha litt god tid, siden det ofte kan ta litt tid å komme seg til og fra butikken, og siden alt må og bør vaskes og sorteres når man kommer hjem. Det som er veldig, veldig viktig er at man oppfører seg ordentlig og ikke roter eller griser utenfor konteinerne. Det trekker til seg skadedyr, sinte butikkeiere og hengelåser på boksene, svarer Astrid.

Ennå så lenge, bon appétit!

Kommentarer til denne saken