Gå til sidens hovedinnhold

Atle Hamre dømt

Travkusk Atle Hamre (47) er dømt til fire års fengsel for utpressing. Han vil anke dommen.

Atle Hamre er dømt til fire års fengsel for utpressing av finansmannen Trond Willy Wilhelmsen. Straffen inkluderer resttiden på 1 år og 264 dager som Hamre hadde igjen etter dommen for utpressing av eks-reder Thor Christensen.

- I formildende retning har retten ikke funnet noe å vektlegge. De konsekvenser dommen vil eventuelt få for tiltalte i hans fremtidige yrkeskarriere, tillegges ingen vekt, skriver dommer Per O. Refsalen.

Kristiansand tingrett mener altså at Hamre drev utpressing av investor Wilhelmsen i Kristiansand 15. mars i 2007.

Ifølge dommen leide Hamre inn fem menn fra Sandefjord for å tvinge Wilhelmsen til å utbetale 2,5 millioner kroner. De fikk med seg 500.000 kroner fra eiendomsinvestoren.

- Atle Hamre vil inngi en fullstendig anke i saken. Han er skuffet over tingrettens dom og helt uenig i den, sier Hamres advokat, Henrik Bliksrud, til Nettavisen.

Bliksrud sier at Atle Hamre er uskyldig, og at politiet ikke har etterforsket andre muligheter og andre mulige gjerningspersoner godt nok.

- Lettet
Wilhelmsen sier til TV 2 at han er utrolig lettet.

- Det er som en stein er fjernet fra magen min, sier han til TV 2-reporteren. Før jul fortalte Wilhelmsen hvordan han ble oppsøkt av fire personer som krevde 2,5 millioner fra ham. Wilhelmsen ble tatt med på en kjøretur og truet til å utbetale 500.000 kroner som første avdrag for kjøp av hester.

Les: «Jeg blir ranet»

Under vitneforklaringen fortalte Wilhelmsen hvordan han hadde blitt ført bak lyset av Hamre, og hvordan han fra første stund trodde Hamre sto bak torpedoene.

Les: - Hamre lyver så det renner

På spørsmål om hva han tenker om at Hamre er dømt, sier Wilhelmsen:

- Det er vel som forventet

Hamre var regissør
Tingretten har lagt vekt på at det var Atle Hamre som regisserte utpressingen av Wilhelmsen, og han er nå dømt til fire års ubetinget fengsel.

Torpedoen som Hamre leide inn, fikk ett års ubetinget fengsel. Torpedoen hevdet i retten at verken han, eller noen av hans fire medhjelpere, visste at kontrakten de brukte under utpressingen, var fiktiv.

Les: - Han var litt nervøs

Tre av medhjelperne er dømt til elleve måneders ubetinget fengsel. Én av dem fikk samfunnsstraff. Kristiansand tingrett mener altså at de fire også visste at kontrakten var fiktiv, og at kravet de rettet mot Wilhelmsen ikke var reellt.

De fem må betale en halv million kroner i erstatning og 40.000 i oppreisning til investoren.

Dette felte Hamre
Atle Hamre er først og fremst dømt på grunnlag av forklaringen til torpedoen. Han og tre av hans hjelpere har forklart at det var Atle Hamre som var oppdragsgiver

Tiltalte nr. 1 (torpedoen red. anm.) har gitt en forklaring som i sin detaljeringsgrad fremstår som troverdig, står det i dommen. Retten har også lagt vekt på at politiets etterforskning styrker torpedoens forklaring, og svekker Hamres påstand om at han ikke har hatt noe med utpressingen å gjøre.

Blant viser retten til at en tett telefonkontakt mellom Hamre og torpedoen, og at den fiktive kontrakten inneholdt informasjon som måtte ha kommet fra Atle Hamre.

Hamres forsvarer, Henrik Bliksrud, sier til Nettavisen at det er andre personer som også kjente til detaljer i avtalen, og som også kunne ha interesser av at Wilhelmsen ble presset, og at Hamre fikk skylda.

- Det har vært en mangelfull og ensidig etterforskning. I det øyeblikket politiet fikk Hamres navn, har de sett bort fra andre muligheter. I denne saken står flere muligheter uopplyst, sier Bliksrud.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem