Gå til sidens hovedinnhold

AUF-leder vil ha internasjonal markering 22. juli

- Breiviks ekstreme ideer finnes fremdeles der ute og deles av flere, sier AUF-lederen.

Oslo (NTB): AUF-leder Eskil Pedersen ønsker at 22. juli i framtiden blir en internasjonal dag som markerer motstand mot rasisme og høyreekstremisme.

- Jeg er sikker på at det politiske aspektet ved 22. juli vil bli enda mer framtredende i framtida, sier Eskil Pedersen til Klassekampen.

AUF-lederen ser det som helt naturlig at debatten etter 22. juli har handlet om politi og beredskap, men mener at spørsmålene om det ideologiske klimaet gjerningsmannen opererte i, ikke har blitt tatt nok på alvor.

- 22. juli var i aller høyeste grad et politisk angrep. Terroraksjonen var et angrep på et politisk parti, og årsaken til angrepet var motstand mot politikken vår som handler om mangfold og et flerkulturelt samfunn. Derfor må vi også se 22. juli i politisk kontekst, sier Pedersen.

AUF-lederen mener ingen av partiene har gjort en god nok jobb med å ta et oppgjør med ekstremisme og ytterliggående holdninger til innvandrere og minoriteter.

- Gjerningsmannen var en rasist og ekstremist, som over mange år planla å stanse rekrutteringen til Arbeiderpartiet på grunn av det vi står for når det gjelder antirasisme og mangfold. Slike ideer finnes fremdeles der ute og deles av flere enn gjerningsmannen. Det ser vi i kommentarfeltene, og det ser vi i Europa, sier Pedersen. (©NTB)