Gå til sidens hovedinnhold

- Australia nekter å røre Krekar-saken

Setter spørsmålstegn ved hvorfor Australia ikke vil etterforske mulla Krekar.

Den prisbelønte journalisten Mark Corcoran fra den australske TV-kanalen ABC, har fulgt Krekar-saken i mer enn fem år. I 2007 fikk han et eksklusivt intervju med mulla Krekar i Oslo. Da innrømmet Krekar at han hadde lært opp selvmordsbomberen som drepte den australske kameramannen Paul Moran, samt skadet den australske journalisten Eric Campbell i et angrep i Irak i 2002.

Moran var på oppdrag i Irak for den australske TV-kanalen ABC.

Allerede i 2007 luftet Corcoran muligheten overfor Nettavisen om å få Krekar utlevert til Australia for sin eventuelle rolle i drapet på Paul Moran.

Norge vil som kjent ikke utlevere en Krekar til Irak, ettersom landet praktiserer dødsstraff. Men Australia praktiserer ikke dødsstraff og har en utleveringsavtale med Norge.

- Mitt inntrykk er at Norge er mer enn villig til å overlevere Krekar til et annet land, sier Corcoran til Nettavisen.

Ambassadelekkasjer fra 2009, som er lekket av Wikileaks, viser at norske myndigheter trolig ville ha utlevert Krekar til Australia om de hadde fått en slik begjæring. Men australske myndigheter ville tilsynelatende ikke ha ham.

- Vil ikke etterforske saken
Nå har Det australske føderale politiet (AFP) kunngjort at de har tatt en endelig beslutning om ikke å sikte og etterforske Krekar.

En talsmann for AFP har fortalt Corcoran at de vurderte å iverksette en granskning av Krekar-saken.

- Bevisets stilling ble vurdert som en mulig straffbar handling under seksjon 115 i straffeloven 195 (skade australiere), fortalte talsmannen til ABC’s Foreign Correspondent.

- I denne saken var det mangelfull informasjon tilgjengelig. Dette kan ikke rettferdiggjøre en etterforskning, og som et resultat av dette besluttet AFP ikke å etterforske saken.

- Ingen er avhørt om Krekar
Corcoran stiller seg imidlertid kritisk til AFPs beslutning, og mener det ikke finnes noe bevis på at de faktisk gjennomførte en reell vurdering av saken.

- Jeg har vært i kontakt med alle vitner og mistenkte i denne saken, samt eksperter i både Norge og USA, men har ikke funnet én person som har blitt avhørt av det føderale politiet i Australia. Så på hvilket grunnlag har de kommet fram til beslutningen om ikke å etterforske Krekar? Det er det ingen som vet, sier Corcoran.

- Jeg tror det føderale politiet i Australia nekter å røre denne saken. Det er stor motvilje i saken. Jeg tror de innser hvilket dilemma Norge er i, sier han.

Han mener saken i Australia har vært preget av en lukket prosess.

- Problemet med hele saken er mangel på åpenhet. Nå bør den løses en gang for alle i en åpen prosess, sier han.

- Det er ganske ironisk
- Hva tenker du om at Krekar har vært en fri mann i Norge i så mange år?

- Dette er et dilemma. Norge har et godt omdømme for sin humanitære politikk. Men her har du altså en mann som har utnyttet dette i sitt rettsforsvar i over et tiår. Jeg kan forstå at opinionen, politikere og politiet i Norge er frustrerte, sier han.

- Det er ganske ironisk at han ikke er dømt for det han gjorde i Irak, men dømt for noe han sa på en pressekonferanse i Oslo, sier han og henviser til truslene som ble ytret mot Høyre-leder Erna Solberg.

Han mener det skal kunne være mulig for australske politimyndigheter å etterforske Krekar uten å begjære ham utlevert fra Norge.

- Jeg har snakket med internasjonale rettseksperter som mener det skal være mulig, sier han.

Corcoran har blant annet vært i kontakt med den anerkjente eksperten på krigsforbrytelser, Graham Blewitt, som blant annet har vært visesjefanklager i Den internasjonale straffedomstolen i Haag.

Blewitt har tidligere sagt at Australia ikke ønsker å ta imot Krekar fordi det koster for mye penger.

Wikileaks-dokument
Den australske journalistforeningen anmodet i 2006 den australske justisministeren til å etterforske Krekar for hans og Ansar al-Islams rolle i drapet på australske Moran.

I et lekket Wikileaks-dokument fra Det amerikanske utenriksdepartementet, kommer det fram at amerikanerne hadde inntrykk av at Norge var villige til å utlevere Krekar, dersom de fikk en forespørsel fra Australia.

«... vår UD-kontakt uttalte at han ikke så «noen hindringer» med å godkjenne en slik forespørsel, om det hypotetisk sett omsider ble begjært en utlevering fra den australske stat,» lyder dokumentet.

- Skrøt av selvmordsbomber
Det al-Qaida-relaterte nettverket Ansar al-Islam, som er grunnlagt av Krekar, antas å stå bak drapet på den australske kameramannen.

Corcoran fikk hakeslepp da han intervjuet Krekar om drapet på den australske kameramannen.

- Krekar skrøt til meg om hvordan han hadde dannet denne selvmordsbombeenheten og trent dem opp. Han forsøkte aldri å trekke seg unna. Han gjorde aldri noe forsøk på å beklage hendelsen, og mente at han (Paul Moran) var et legitimt mål fordi han var sammen med fienden, sier Corcoran.

Krekar hevdet i intervjuet med Corcoran i 2007 at han sluttet som leder for Ansar al-Islam ni måneder før drapet. Men både FN og USA hevder Krekar styrte terrornettverket fra Oslo på tidspunktet for drapet, ifølge Foreign Correspondent.

I desember 2006 erklærte både Det amerikanske justisdepartementet og FNs sikkerhetsråd at Krekar i all hemmelighet fortsatt var tilknyttet al-Qaida og at han styrte finansieringen av Ansar al-Islam gjennom et europeisk nettverk.

Reklame

Hev smaken på grillmaten på 1-2-3

Kommentarer til denne saken