Gå til sidens hovedinnhold

Avfeide EU og dro på «tigerjakt»

Vladimir Putin avfeide sanksjonstruslene fra EU før han dro videre på «tigerjakt».

EU-landene skal avholde et krisemøte mandag for å diskutere Georgia-konflikten og den spente situasjonen med Russland. Flere EU-ledere har luftet tanken om å innføre sanksjoner mot Russland, samt presse dem ut av det gode selskap i G8.

Men Russlands statsminister Vladimir Putin sier at ett hvert forsøk på å forverre forholdet mellom Russland og EU vil hemme unionens egeninteresse, skriver The Times.

- Hvis noen av de europeiske landene vil gå i tjeneste for noen sine smale, politiske interesser, så må de gjerne gjøre det. Vi kan ikke stoppe dem, sa Putin til den statlige TV-stasjonen Rossiya søndag.

Tøff språkbruk
President Dmitrij Medvedev svarer på sanksjonstrusselen med enda tøffere språkbruk og varsler mottiltak.

- Vi er i utgangspunktet motstandere av sanksjoner og tar dem kun i bruk under ekstreme tilfeller. Men dersom det er nødvendig, så vil vi tilpasse lovgivningen, sa han på russisk TV søndag, melder BBC.

EU får mer enn en fjerdedel av sin naturgass fra Russland, og politiske analytikere tror derfor det er uaktuelt å innføre sanksjoner mot Russland under EU-møtet mandag.

Russlands ambassadør til EU, Vladimir Chizhov, sier derimot at Moskva har ingen intensjoner med å bruke energiforsyninger som et politisk redskap.

- Må revurdere forholdet
Vesten mener Russland ikke har overholdt våpenhvileavtalen med Georgia fordi de fortsatt har styrker i landet. I tillegg raser flere EU-ledere over at Russland har anerkjent utbryterregionene Sør-Ossetia og Abkhasia som uavhengige stater.

Storbritannias statsminister Gordon Brown mener EU og Nato må revurdere forholdet til Russland som en følge av konflikten med Georgia.

- Mitt budskap til Russland er tydelig og klart: Hvis dere ønsker å være velkomne ved hovedbordet i organisasjoner som G8, OECD og WTO, så må dere innse at med rettigheter så følger det ansvar, sa Brown.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken